IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговията на дребно във Великобритания се ускорява през август

Продажбите през месеца са водени от търсенето на облекло и хранителните продукти след двата месеца на стагнация

14:39 | 26.08.15 г.
Търговията на дребно във Великобритания се ускорява през август

Продажбите на дребно в Обединеното кралство се покачват през август, като общият баланс на производителността се увеличава до 24% в сравнение с 21% преди месец. Нивото надхвърля очакванията на пазара, сочат данните на Конфедерацията на британската индустрия (CBI), цитирани от WBP Online.

Продажбите през август са водени от търсенето на облекло и хранителните продукти след двата месеца на стагнация. Докладът също така показва, че обемът на продажбите се очаква да се вдигне допълнително през септември.

"Ръстът на дребно продължава със стабилни темпове и е наистина окуражаващо да видим инвестиционните намерения на фирмите, които са насочени към създаване на повече работни места в сектора. Разходите на домакинствата се засилват през втората половина на тази година, така че перспективите за търговията на дребно изглеждат оптимистични", заявява Раян Нютън-Смит, директор на CBI Economics.

"Въпреки това подновеният спад в средните продажни цени илюстрира интензивните предизвикателства пред някои търговци на дребно, особено бакалите, чиято силна ценова конкуренция е все още широко разпространена", добави тя.

Според официалните данни пониженията в продажбите на гориво, дрехи и храна показват, че общият обем в търговията на дребно се е повишил само с 0,1% през юли, сочат официалните данни.

Последните данни потвърждават, че ръстът на общите продажби на дребно се е забавил през второто тримесечие до 0,7% спрямо покачването с 0,8% през първите три месеца на тази година. Въпреки забавянето тримесечният растеж все пак би следвало да има положителен принос за нивото на БВП през второто тримесечие с около 0,04%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:22 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още