IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производството в еврозоната отчете забавяне и през септември

Стойността на производствената активност във валутния съюз е 52 пункта, малко под тази от миналия месец – 52,3 пункта

13:51 | 01.10.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Производството в еврозоната продължава да расте и през септември, но с по-бавен темп в сравнение с август, сочи PMI индексът на Markit Economics, цитиран от WBPonline. Стойността на производствената активност е 52 пункта, малко под тази от миналия месец – 52,3 пункта. Резултатът оправда очакванията на анализаторите, които прогнозираха, че няма да има промяна от предварителните данни (52 пункта).

„Въпреки безпрецедентните стимули от страна на централните банки и значителното валутно обезценяване производството в еврозоната не успя да отбележи стабилен растеж и дори има риск отново да се свие“, казва Крис Уилямсън, главен икономист в Markit. “Темпът на ръст остава разочароващо скромен и дори достигна 5-месечно дъно през септември”, допълва той.

Индексът PMI се съставя на базата на проучване сред внимателно избрани компании и предоставя предварителна сезонно изчистена информация за ситуацията в частния сектор. Изследването проследява редица показатели като обем на производството, нови поръчки, складова наличност, заетост и цени. 

Производството в Германия се забавя през септември, като PMI индексът падна до 52,3 пункта от 53,3 през август.

Във Франция секторът отбелязва леко повишение до 50,6 пункта. Предварителните данни показваха 50,4 пункта.

В Италия производството се забавя за девети пореден месец, като индексът пада до 52,7 през септември в сравнение с 53,8 през август.

Производствената активност в Испания се забавя, макар че остава в експанзия. Индексът в четвъртата по големина икономика в еврозоната падна до 21-месечно дъно (51,7 пункта).

Данните за производството в еврозоната идват ден след като Евростат отчете дефлация през септември. Това по всяка вероятност ще увеличи натиска над Европейската централна банка да разшири програмата си за стимули, прогнозира Ройтерс.

В своя икономически бюлетин отпреди две седмица ЕЦБ предупреди, че възстановяването във валутния съюз ще бъде по-слабо от очакваното. Освен това вдигането на лихвените проценти ще става по-бавно, отколкото се прогнозираше.
ЕЦБ очаква годишният ръст на БВП в еврозоната да бъде 1,4% през 2015 г., 1,7% през 2016 г. и 1,8% през 2017 г.

Прогнозите за годишната инфлация са, че тя ще остане слаба в краткосрочен план, отразявайки спада в цените на петрола. Очакват се стойности от 0,1% тази година, 1,1% следващата и 1,7% през 2017 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:12 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още