IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия публикува подробни данни за златните си резерви

Бундесбанк разполага с най-много злато в света след САЩ - около 3384 т

16:25 | 07.10.15 г. 16
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германската централна банка (Бундесбанк) публикува в сряда за първи път подробен списък на златните си резерви във Франкфурт, Лондон, Париж и Ню Йорк, съобщи WBPonline. Банката обяви, че възнамерява да обновява и публикува данните веднъж годишно.

Списъкът съдържа броя на златните кюлчета и индивидуалните им номера, брутното и чистото тегло, както и чистотата на златото.

Бундесбанк разполага с най-много злато в света след САЩ. Германската централна банка има около 3384 тона злато, което се оценява на около 107 милиарда евро в края на 2014 г. Това количество възлиза на около две трети от международните валутни резерви на федералната република.

В края на 2014 г. 35% от златото на Германия се е съхранявало във Франкфурт, 43% - в Ню Йорк, 13% - в Лондон и 9% - в Париж. Все пак властите в Берлин възнамеряват да променят разпределението на резервите. 

Най-късно до 2020 г. половината от германските златни резерви ще бъдат в Германия“, заяви Карл-Лудвиг Тиле, член на изпълнителния борд на Бундесбанк. От 2013 г. Централната банка върна 374 тона злато от Париж и 300 тона от Ню Йорк обратно във Франкфурт.

В бъдеще 50% от златните резерви на Германия ще се съхраняват в Германия, 37% - в банка от Федералния резерв на САЩ, и 13% - в Английската централна банка (Bank of England)“, пише в съобщението на Бундесбанк. „Що се отнася до Франция, тя е страна членка на еврозоната и всички германски златни резерви на съхранение във Франция ще бъдат прехвърлени в Германия“, пише още в изявлението.

С публикуването на информацията Бундесбанк реагира на критиките за липса на прозрачност, отбелязва германският телевизионен канал N-TV. Връщането на златото в границите на федералната република по всяка вероятност ще бъде свързано с големи разходи. Освен сигурността на транспортирането, скъпо ще бъде застраховането, пакетирането и самият транспорт на благородния метал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 20 rate down comment 1
Императорът
преди 8 години
"Разполага" в случаят е но-о-о-ого смело казано. Разполага реално с 1184.4 тона златце.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 27 rate down comment 3
крас
преди 8 години
АКО НЕ БЕШЕ ЖАЛКО ЩЕШЕ ДА Е СМЕШНО!ГЕРМАНИЯ Е ЕДНА ОКУПИРАНА ОТ ВРЕМЕТО НА ВТОРАТА СВИТОВНА ВОЙНА ДЪРЖАВА В КОЯТО ИМА АМЕРИКАНСКИ, АНГЛИЙСКИ И ФРЕНСКИ БАЗИ. Какво злато имат немците когато 65% от него е в трезорите на ОКУПИРАЛИТЕ Германия държави!!Най голямо количество е във ФОРД НОКС /САЩ/ откъдето изтече информация за ВОЛФРАМОВА ПРИСАДКА към златните кюлчета на всички държащи в този трезор държави!Знаем до какво доведе опита на Доменик Строс Кан да извади от трезора на Форд Нокс златото на МВФ, което е третото по количество след немското.ВЪВЕЖДАНЕТО НА ЗЛАТНИЯ ЕКВИВАЛЕНТ Е Е ДИНСТВЕНИЯ РЕАЛЕН ИЗХОД ОТ РАЗРАЗИЛАТА СА ВАЛУТНА ВОЙНА, КОЯТО ПРЕРАСТВА ВЕЧЕ И ВЪВ ВОЕННО ПРОТИВОПОСТАВЯНЕ!СВЕТА ДНЕС НЕ Е СВЕТА ВЧЕРА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
нищо де са Сашови им го гушнаха, от къде дошло там отишло ..... тея цифри са само на хартия, може и да са напрайли някой макет за одиторите .... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 8
Nathan
преди 8 години
Германия разграби златните резерви на всички държави, който Вермахта стъпка през Втората световна плюс бизнеса и парите на всички намерили смърта си в концлагерите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още