IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският сектор на услугите се възстановява

PMI индексът расте по-бързо от очакванията, увеличавайки натиска за решение за увеличаване на лихвите

13:52 | 04.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Активността в сектора на услугите във Великобритания се възстановява през октомври с по-бързо темпо от очакванията, предава Ройтерс.

На сезонно изгладена база PMI индексът за активността в сектора на услугите се е повишил за първи път от юни – до 54,9 пункта, спрямо 53,3 пункта през септември, което бе и най-ниското ниво от април 2013 г. насам, сочат данните на Markit Economics/CIPS. Анализатори очакваха индексът да е на ниво от 54,5 пункта. 

Представителите на Централната банка на Англия, които през тази седмица ще трябва да се съберат за прегледа на икономиката, вероятно с радост ще коментират данните за работните места в сектора на услугите, които се повишават до петмесечен връх. Секторът на услугите се грижи за над три четвърти от активността в британския частен сектор.

Данните от анкетата на Markit показват още, че икономическият растеж във Великобритания се е ускорил до 0,6% през четвъртото тримесечие от 0,5% през трите месеца до септември. Островът бе считан за най-бързо растящата развита икономика през миналата година, но някои бизнес анкети показаха, че експанзията се забавя заради опасенията за глобалното развитие. 

Днешните данни са част от цяла поредица силни данни за производството и строителството.

„Подобно подобрение, заедно със засилващата се заетост, може да накара вземащите решение да вдигнат основната лихва преди края на годината“, казва Крис Уилямсън, главен икономист в Markit.

Анкетирани от Ройтерс икономисти обаче не очакват това да стане факт преди второто тримесечие на следващата година.

„Банкерите ще обърнат внимание на факта, че продължаващата липса на инфлационен натиск през октомври предполага да не се тръгва към увеличаване на лихвите“, казва още Уилямсън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още