IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическата активност в еврозоната се ускорява през ноември

Предварителните данни на Markit дават повод за оптимизъм за възстановяването във валутния съюз

12:17 | 23.11.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Икономическата активност в еврозоната през ноември нараства с най-бързия си темп от май 2011 г., сочат предварителни данни на частната изследователска компания Markit Economics. Това увеличава оптимизма за състоянието на икономиката във валутния съюз, коментира Investing.com.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI), който обединява данни от секторите на производството и услугите се повишава от 53,9 пункта през октомври до 54,4 пункта през ноември, което е над очакванията на икономисти за 53,9 пункта.

Сезонно изгладените данни за активността в производствения сектор сочат ръст в индекса до 52,8 пункта, което е 14-месечен рекорд. Финалната стойност за октомври беше 52,3 пункта. Анализаторите очакваха индексът да остане непроменен и този месец.

При сезонно изгладени данни PMI индексът за активността в сферата на услугите нараства до 54,6 пункта през ноември от 54,1 пункта миналия месец. Това е най-високото ниво от над 4 години насам и надминава очакванията за стойност от 54,1 пункта.

Когато индексът е над 50 пункта, това означава, че секторът е в експанзия, а под тази стойност – значи се свива.

Investing.com посочва, че възстановяването в еврозоната продължава да е водено от сектора на услугите, където бизнес активността нараства с най-бързи темпове от май 2011 г.

Отделните данни за Франция показват слабост обаче, тъй като икономическата активност в страната нараства с най-бавен темп от три месеца, което отразява слабия растеж в сектора на услугите. В Германия обаче PMI индексът нараства до тримесечен връх.

„Данните показват, че може да имаме ръст на БВП от 0,4% през последното тримесечие в еврозоната, дори 0,5%, ако през декември има скромно ускорение“, коментира Крис Уилямсън, главен икономист в Markit.

Повече за интересните тенденции, които движат форекс пазарите, може да научите по време на четвъртата годишна конференция за инвестиции и валутна търговия INVESTOR Finance Forum, която ще се проведе на 27 ноември в Интер Експо Център София.
 
Повече информация за конференцията може да научите от официалния интернет сайт http://financeforum.investor.bg.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:29 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още