IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Късно ли е да се изтъргува разминаващата се парична политика в САЩ и Европа?

Пазарите претеглят вероятността централните банки на двата бряга на Атлантическия океан да продължат в различни посоки

17:09 | 14.12.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	Президентът на ЕЦБ Марио Драги и председателят на Фед Джанет Йелън. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на ЕЦБ Марио Драги и председателят на Фед Джанет Йелън. Снимка: Ройтерс

Дните на трейда, свързан с разминаващите се курсове на паричната политика на централните банки, може би са преброени, пише Bloomberg.

Докато Джанет Йелън и нейните колеги от Федералния резерв на САЩ (Фед) се готвят да увеличат лихвите след два дни, финансовите пазари може би вече заложиха достатъчно на разминаващите се парични политики в САЩ и еврозоната, въпреки че Европейската централна банка (ЕЦБ) разшири стимулите. Или поне това е така според Deutsche Bank и UBS Group.

„Това, което забелязваме, е, че образуването на цените е много екстремно“, коментира един от ръководителите на лихвените и валутни анализи в инвестиционното звено на UBS Темос Фиотакис. „Пазарът дава забележително доверие в един пълен цикъл на затягане от страна на Фед, а от друга страна – на рецесионните условия в еврозоната.“

Ако от UBS са прави, то тогава еврото е намерило своето дъно спрямо долара, след като поевтиня до 1,0524 долара на 3 декември, което е най-ниското му ниво от април насам. От Deutsche препоръчват на инвеститорите да продават 30-годишни държавни ценни книжа и да купуват техните щатски еквиваленти, намалявайки спреда в доходността по двата актива.

Способността на Фед да продължи да увеличава основната си лихва е ограничена от слабата инфлация и вероятността, че т.нар. неутрално ниво е по-ниско от това, което някога е било. ЕЦБ също не може да намали още депозитната си лихва, а някои от централните банкери вече са против купуването на облигации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 21:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 4
pecan
преди 8 години
Вдигане на лихвата до 0.25 и промяна в курса с не повече от 2 %
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още