IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителските цени в Япония растат с 1,2% през ноември

Свитото потребление обаче поставя под съмнение изпълнението на целите на Bank of Japan

16:28 | 25.12.15 г.
Автор - снимка
Създател
Потребителските цени в Япония растат с 1,2% през ноември

Инфлация от 1,2% измери статистиката в Япония през ноември, съобщи Bloomberg. Свитото вътрешно потребление обаче още държи в напрежение властите в страната.  През ноември потреблението се свива с 2,9 на сто спрямо същия месец на 2014 година, посочва още Ройтерс.

Прогнозата на централната банка на Япония е, че плановете за борба с дефлацията и постигане на годишна инфлация от 2% скоро ще бъдат изпълнени. Основание за тези очаквания обаче са предвижданията за ръст на потреблението.

Времето за изпълнението на целите ще зависи и от цената на петрола, обясни още преди дни гуверньорът на Bank of Japan Харухико Курода.

"BOJ продължава да обвинява за забавянето на инфлацията цената на петрола", коментира икономистът в Nomura Holdings Масаки Кувахара пред Bloomberg.

През последната година цената на сорта Brent например се понижи с 36 на сто, което повлече цените на потребителските стоки в целия свят, включително и в Япония.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още