IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Активността в сектора на услугите в Китай се ускорява през март

Заетостта в сферата обаче пада за пръв път от над две години и половина

10:22 | 06.04.16 г.
<p>
	Кадър от Шанхай. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Кадър от Шанхай. Снимка: Архив Ройтерс

Активността в сектора на услугите в Китай се ускорява през март, но заетостта в сферата пада за пръв път от над две години и половина, съобщава Ройтерс, позовавайки се на проучването на частната изследователска компания Markit съвместно с икономическото списание Caixin.

Резултатите от изследването отправят смесени сигнали за състоянието на сектора на фона на усилията на Пекин да противодейства на продължителната слабост в сферата на производството.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) за март се повишава от 51,2 пункта през февруари до 52,2 пункта през март, като новите компании продължават да се увеличават с умерен темп.

Подиндексът за назначенията обаче се понижава от 51,3 до 48,9 пункта, което е първото свиване в заетостта от август 2013 г.

Всяка стойност под 50 пункта говори за свиване в сектора, а над 50 – за експанзия.

Някои компании казват, че не назначават нови хора на местата, овакантени от доброволно напуснали служители, други пък съкращават персонал заради слабата активност в бизнеса.

„Като цяло секторът на услугите се развива добре, но икономиката подсказва, че липсва стабилна основа за възстановяване“, казва Хъ Фан, главен икономист в Caixin. Според него правителството трябва да ускори реформите от гледна точна на предлагането, за да насърчи развитието на нововъзникващи индустрии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:10 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още