IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалното производство в еврозоната се свива най-рязко от година и половина

Спадът от 0,8% на месечна база е по-силен от прогнозите за свиване в рамките на 0,7%

15:12 | 13.04.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Индустриалното производство в еврозоната се понижава през февруари с най-рязък темп от година и половина, съобщи Bloomberg, позовавайки се на данни от Евростат.

Спадът от 0,8% на месечна база е повече от прогнозите, които бяха за свиване в рамките на 0,7 на сто. Ръстът през януари пък е ревизиран надолу от 2,1 до 1,9%, което е най-високият скок от 2010 г.

Специализираният уебсайт ForexFactory.com посочва, че тези данни нямат особено голям ефект върху пазарите, защото Германия и Франция вече са обявили данни в тази сфера, а те формират близо половината от сектора в еврозоната. 

Макар че февруарското понижение е отчасти техническо, проучванията и показателите за бизнес климата подсказват, че вероятно предстои още слабост в сектора. През последните месеци индексите на мениджърите по поръчките (PMI) на частната изследователска компания Markit се понижават, посочва Bloomberg.

Икономистите от инвестиционната банка Barclays правилно прогнозираха стойността за февруари. В бележка преди публикуването на данните анализаторите заявиха, че за първото тримесечие общият ръст в индустриалното производство в еврозоната ще е 1,1 на сто – далеч над 0,4-процентовото повишение през периода октомври – декември 2015 г. „И все пак скорошните проучвания на бизнес климата говорят за допълнителна слабост през март, а индикаторите за предстоящите месеци говорят за още понижения заради слабото външно търсене“, смятат от Barclays.

В целия Европейски съюз понижението в индустриалното производство е в размер на 0,7%. Ръстът за януари също е ревизиран надолу от 1,7 до 1,5%.

В България индустриалното производство през февруари се свива с 0,2% на месечна база и расте с 2,1 на сто на годишна.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още