IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дания понижава прогнозите си за икономическия ръст

Ниските цени на петрола, слабият износ и отложените корпоративни инвестиции карат властите да признаят, че са били прекалени оптимисти

14:54 | 26.04.16 г.
Дания понижава прогнозите си за икономическия ръст

Близо четиригодишният период на отрицателни лихвени проценти обезпокои бизнеса в Дания, където инвестициите се забавят въпреки рекордно евтиното кредитиране. Властите в страната понижават прогнозите си за икономическия растеж тази година, тъй като комбинацията от ниските цени на петрола, слабия износ и отложените корпоративни инвестиции принуждава правителството да признае, че предишните му очаквания са били прекалено оптимистични.

БВП ще нарасне с 1,1% през 2016 г., а не с 1,9% каквато беше прогнозата от декември, сочат документи на финансовото министерство, предназначени за Европейската комисия и до които Bloomberg твърди, че има достъп.

Властите изчисляват още, че инвестициите в частния сектор ще се равняват на 16,1% от БВП тази година в сравнение със средно 18,1 на сто между 1990 и 2012 г. Междувременно делът на спестяванията в частния сектор ще достигне 26% от БВП тази година спрямо средно 21,3% на година през 20-те години, преди Дания да въведе отрицателни лихвени проценти.

„Последните проучвания показват, че реалните лихвени нива не са всичко, което определя дали компаниите искат да инвестират, те имат нужда и от яснота за икономическите перспективи“, казва Йес Асмусен, главен икономист в Handelsbanken в Копенхаген.

„Правителството признава, че икономиката е в средата на криза със слаб растеж и е много трудно да се прецени кои фактори могат да извадят икономиката от тази криза. Очевидно има потенциал инвестициите да започнат да растат, но за тази цел икономическите прогнози трябва да се повишат значително“, посочва той.

Депозитната лихва в Дания е отрицателна от средата на 2012 г. и повечето анализатори очакват ставките да се върнат към положителни стойност най-рано през 2018 г.

Датските власти прогнозират ръст на БВП от 1,7 на сто през 2017 г. Тази година бюджетният дефицит ще бъде 2,3% от БВП, което е по-добре от предишната прогноза за 2,8%. През 2017 г. дефицитът ще се понижи до 1,9%.

Правителството понижава прогнозата си за доходността по държавните облигации, като тази по бенчмарковите 10-годишни книжа ще се понижи с 25 базисни пункта тази и следващата година. Във вторник към 14:30 часа българско време доходността им е 0,525%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още