IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дания ще може да конфискува активи на бежанците

Бавария от своя страна заплаши отново със съд федералното правителство на Ангела Меркел заради политиката спрямо мигрантите

19:16 | 26.01.16 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Датският парламент прие днес значително засилване на правилата за имиграция в страната. Спорните мерки, които целят ограничаване на броя на имигрантите, включват конфискация на личните вещи на търсещите убежище, с които да се заплаща престоят им в страната. От списъка на ценностите са изключени само брачните халки, предава DPA.

От бежанците ще може да се отнема в бъдеще пари в брой и бижута, ако те са на стойност над 10 000 крони (1 340 евро), за да се финансира престоят им в страната. Също така се усложнява приемът на семейства, а периодът за временен подслон се съкращава. 

Още като законопроект новите текстове срещнаха остри критики в чужбина, като бяха сравнявани с отношението на нацистите към евреите. Според някои обаче тези критики са безпочвени, тъй като законите в Дания и до момента постановяваха, че хора, които живеят от помощи, но притежават ценности за над 10 хиляди датски крони (1 340 евро), могат да бъдат принудени да ги продадат. Освен това в Дания важи принципът, че държавата помага само на онези хора, които не могат сами да се грижат за себе си. Това важи за всички - както за хората, които живеят в Дания, така и за тези, които сега пристигат в страната.

Именно острата обществена реакция принуди властите да смекчат в известна степен първоначалното си предложение, което предвиждаше да се конфискуват всички пари и ценни вещи, надхвърлящи сумата от 3 хиляди датски крони. В крайна сметка за обсъждане в парламента беше внесен вариантът за конфискуване на пари и ценни предмети, чиято стойност надхвърля 10 хиляди крони. Изключение правят само предмети със сантиментална стойност - брачни халки, например. 

Датското правителство не очаква отнемане на значими активи, а възприема закона като сигнал. Говорителят на датската Народна партия Мартин Хенриксен, с чиято подкрепа се ползва малцинственото правителство, формулира мярката преди гласуването така: „Какво искаме да кажем на бежанците? Това – ако искате да дойдете в Европа, по-добре заобиколете Дания“. 

Т.нар. „Закон за бижутата" е поредният опит на дясноцентристкото правителство на малцинството да намали броя на имигрантите. През миналата година в Дания са влезли рекордните за страната 20 хил. бежанци.

Конфискацията на пари и вещи впрочем е част от по-голям пакет с мерки на дясноцентристкото правителство в Копенхаген, което има за цел да ограничи притока на бежанци към страната. Така например новият закон ще увеличи от една на три години срока за събиране на разделени семейства. А това означава, че хора, получили убежище в Дания, в бъдеще ще трябва да чакат цели три години, преди семействата им да имат право да се присъединят. Според експерти обаче това представлява нарушение на Европейската конвенция за правата на човека, а датският „Червен кръст" заговори за „хуманитарна катастрофа".

Междувременно днес Бавария заплаши федералното правителство на канцлера Ангела Меркел със съд, ако то не предприеме мерки за укрепване на сигурността по германските граници и не намали притока на кандидати за убежище. По този начин баварското правителство изостри още повече продължаващия вече доста време спор за политиката по отношение на бежанците, предаде AFP. 



Баварският премиер Хорст Зеехофер е изпратил „кърваво писмо“ до Меркел, в което се излагат искания като „ефективен граничен контрол" на всички гранични пунктове и годишен таван за прием на бежанци в Германия от 200 хиляди души, съобщи баварското правителство.

Самите искания, както и заплахата със съдебен иск във Федералния конституционен съд, ако Берлин не ги изпълни, не са новост. От няколко месеца Зеехофер има противоречия с Меркел заради политиката на отворени врати по отношение на бежанците и все по-настоятелно призовава за въвеждане на лимит за приема им, отбелязва AFP.

Засега баварските власти не са разпространили съдържанието на писмото, а федералното правителство не е коментирало. Германската социалдемократическа партия (ГСДП), която е коалиционен съюзник на Меркел и Зеехофер, разкритикуваха обаче остро този ход на Бавария и го нарекоха "абсолютно непонятен и неуместен". ГСДП предупреди партията на баварския премиер - Християнсоциалният съюз (ХСС), да не излага на опасност управляващата коалиция.

"ХСС трябва да реши дали иска да бъде в управлението, или в опозиция", заяви председателят на парламентарната група на социалдемократите Томас Оперман. "В правителството трябва да работим един с друг, а не един срещу друг."

Повече за бежанската вълна четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:43 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 8 rate down comment 0
redcretin
преди 8 години
Вашия конфискува от вас, как къде? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
redcretin
преди 8 години
А, и моде+растите - ***+расти Д С И Бете ВГЗ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 1
bgMan
преди 8 години
Браво на Швейцария и Дания.А нашият премиер къде блее още?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 0
Jorkata
преди 8 години
Преди 70-80 години точно от Бавария излезе един човек, който направи едни неща, пак при подобни кризисни обстоятелства. Да видим сега какво ще се пръкне оттам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 6
ing5rov
преди 8 години
Баварците ше пият една студена вода по повод процес срещу Меркел...за услугата която направи тя на някого в америка , със сигурност ще получи скрито местенце някъде в южна Америка , както Горбачов например го скриха в Германия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още