IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай обмисля мерки за интеграция на офшорния и вътрешния валутен пазар

Централната банка провежда разговори с банки, които търгуват с юани на вътрешния пазар, за евентуално отваряне на офшорния пазар в Хонконг

18:50 | 21.06.16 г.
<p>
	Снимка: Архив Ройтерс</p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайската централна банка обмисля да отвори офшорния пазар на юана за банки, които търгуват на вътрешния пазар, съобщава Bloomberg и допълва, че регулаторът вече е провел срещи с някои кредитни институции. Мярката може да ускори сближаването на двата обменни курса.

С продължаващото отваряне на китайските пазари търговските банки на вътрешния пазар изпитват все по-голяма нужда от интеграция между офшорния и вътрешния пазар, пише в официалния микроблог на централната банка.

Такова облекчаване може да е поредна стъпка в посока сближаване на двата валутни курса (CNY и CNH), след като по-рано Пекин обяви, че ще позволи на повече чуждестранни институции да търгуват с юани на вътрешния пазар.

Динамиката на вътрешния пазар (CNY) се влияе предимно от официалния фиксинг и намесата от страна на Китайската народна банка, докато свободно търгуваната валута в Хонконг (CNH) e по-волатилна, посочва Bloomberg.

Разликата между двата спотови курса се увеличи до рекордно ниво през януари, след като инвеститорите започнаха да разпродават юани заради понижаването на фиксинга от страна на централната банка. 

„Финалният етап е абсорбирането на офшорния от вътрешния пазар“, казва Тим Кондън, председател на звеното за проучвания на азиатските пазари в ING Groep в Сингапур. „Изводът ми е, че според централната банка очакванията за юана на вътрешния пазар са овладени и това би позволило на банките да търгуват на офшорния пазар, без да се стигне до смущения в притока на капитали“, допълва той.

Макар че миналата седмица юанът поевтиня до петгодишно дъно, няма сигнали за паника, каквато имаше през януари, освен това изтичането на капитали се забавя.

Според средната прогноза на анализатори, анкетирани от Bloomberg, до края на година юанът ще поевтинее с 1,9% спрямо долара от 6,5754 юана за долар във вторник.

Международният валутен фонд (МВФ) посочи, че спредът между валутните курсове на вътрешния и на офшорния пазар е един от проблемите, който пречи китайската валута да се присъедини към кошницата от резервни валути. Очаква се юанът да се присъедини към специалните права на тираж на МВФ през октомври, където вече са доларът, еврото, йената и паундът.

Според китайската централна банка дискусиите с банките са за „подредено“ участие на офшорния пазар. Тази реторика подсказва, че облекченията може да покрият само трансакции по текущата сметка, а не по капиталовата, която може да бъде включена на по-късен етап, посочва Кристи Тан, председател на звеното за пазарни стратегии в National Australia Bank в Хонконг.

Във вторник юанът на офшорния пазар беше с 0,1% по-евтин от валутата на вътрешния, след като през 2015 г. средната разлика беше по-голяма: юанът на офшорния пазар беше с 0,3% по-евтин от този на вътрешния.

"Теоретично мярката ще помогне за свиване на спреда между двата валутни курса, ако механизмът за управление на капиталовите потоци работи добре", казва Нян Ким Ман от China Everbright Bank в Хонконг, цитиран от Ройтерс. "Но мисля, че на първоначалния етап броят на банките участници ще бъде ограничен, а може и да се въведат квоти", допълва той.

Повече за икономиката на Китай можете да научите от видеото на Bloomberg

Oще видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:40 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още