IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изборите в Австралия повлияха положително на местната валута

Резултатите показаха почти равен резултат между консерваторите на премиера Малкълм Търнбул и опозиционните лейбъристи на бившия синдикалист Бил Шортън

12:51 | 04.07.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

През изминалите почивни дни в Австралия бяха проведени парламентарни избори, като след края на избирателния уикенд резултатите показаха почти изравнен резултат между консерваторите на премиера Малкълм Търнбул и опозиционните лейбъристи на бившия синдикалист Бил Шортън. Крайните резултати ще станат ясни във вторник. Въпреки провеждащите се избори, австралийският долар поскъпва спрямо долара, търгувайки се тази сутрин на ниво от 0.7504 долара. Анализаторите отбелязват, че резултатът на коалицията на Търнбул ще бъде близо до необходимите места за формиране на кабинет, но може да не получи абсолютно мнозинство. Според прогнозите е твърде вероятно опозиционните партии и независимите депутати да имат сумарно повече гласове от победителите и парламентът да бъде нестабилен.

В петък индексът на бизнес активността за производствения сектор във Великобритания се повиши до 52.1 пункта за месец юни, като по този начин достигна 5-месечен връх. Това от своя страна не повлия на британския паунд, който записа спад спрямо долара, търгувайки се на ниво 1.3270 долара за паунд. Индексът е базиран на проучване, проведено сред мениджърите на частни компании в производствения сектор, като стойности на 50 пункта показват ръст в развитието на икономиката. Освен срещу долара, британската лира записа спад и спрямо еврото, като в петък се търгуваше на ниво от 0.8388 евро. Коментарите на министъра на финансите Джордж Озбърн за намаляване на корпоративния данък от 20% на 15% не помогнаха на паунда в петък. Озбърн посочи, че инвестиционната политика на Великобритания след Brexit ще бъде насочена към инвестиции в Китай.

Еврото записа ръст спрямо долара, като се търгуваше на ниво от 1.3270 за долар, но това се дължеше по-скоро на желанието на част от пазарните участници да приберат печалбите си от записания сериозен ръст във валутната двойка през изминалата седмица.

Златото от своя страна отбеляза най-дългата си серия на печалби от почти 2 години насам, като фючърсите върху благородния метал за месец август се покачиха с 1.4% до 1 343.04 долара за тройунция. Лекият суров петрол също записа покачване в петъчния ден с 0.93 %, като в края на сесията се търгуваше на ниво от 49.22 долара за барел. Повишението на суровината дойде след изказванията на енергийния министър на Саудитска Арабия, който заяви при срещата си с генералния секретар на ОПЕК, че цените на петрола се отправят към ребалансиране.

Европейските и щатски индекси в петък записаха леки повишения и все повече се отърсват от излизането на Великобритания от ЕС, като FTSE 100 се покачи с 1.1% до 6 578 пункта, а германският DAX се покачи с 15 до 9 776 пункта. Индексите зад Океана записаха по-малки повишения от тези в Европа, като S&P 500 се покачи с 0.2% до 2 103 пункта, а Dow Jones с 0.1%, достигайки до 17 949 пункта.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

NZD/USD

На 3 юни написахме коментар за двойката, че низходящото движение е изчерпано и имаме добър потенциал за поскъпване на новозеландеца спрямо щатския долар: „На графиката се вижда, че описаният сценарий се е изпълнил на 100%. Имахме поскъпване след тест на възходящата трендлиния, точно до 0.70524, след което поевтиняване и нарушение на възходящия канал. Към момента двойката не ни дава добри условия за участие. Низходящото движение е нестабилно и до някаква степен изчерпано. Ако данните за заетостта в САЩ са отрицателни ще имаме добра възможност за покупки при тази двойка.“

Три дни по-късно коментирахме данните за трудовия пазар в САЩ и техните отрицателни стойности: „Действително отрицателните стойности на NFP в петък оказаха необходимото въздействие и двойката реализира прилично поскъпване, което дори не се случи мигновено и ни даде добра възможност да се позиционираме в момента на публикуване на данните за трудовия пазар в САЩ.“

Настоящата цена при двойката NZDUSD е подходящо ниво за затваряне на дългите позиции, отворени около 0.68440, след обявяването на NFP. Спечелените 350 пипса са напълно оптимални за настоящата ситуация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 15:56 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още