IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония се обръща към фискалните стимули?

Говори се за пакет в размер на 199 млрд. долара, но не е ясно откъде ще дойдат парите

12:17 | 11.07.16 г.
<p>
	МВФ предупреждава, че нестабилният характер на фискалната политика в Япония допринася за политическата несигурност. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

МВФ предупреждава, че нестабилният характер на фискалната политика в Япония допринася за политическата несигурност. Снимка: Ройтерс

След като управляващата партия постигна убедителна победа в горната камара на парламента, фокусът сега се обръща към плановете на японския премиер Шиндзо Абе за фискални стимули, пише Bloomberg.

Подробностите за обхвата и финансирането на пакета остават неясни, макар Абе да обеща да предприеме „широки и смели“ мерки в подкрепа на икономиката на 1 юни, когато обяви, че отлага планираното увеличение на данъка върху продажбите. Според един от съветниците на Абе пакета със стимули ще бъде в размер на 20 трлн. йени, или 199 млрд. долара, през текущата фискална година.

В неделя вечерта Абе заяви пред обществената телевизия NHK, че иска бързо да „формулира изчерпателни и смели икономически мерки“, въпреки че не коментира размера на тези стимули.

Заради по-ниските от прогнозираните данъчни приходи и помощта в размер на 788 млрд. йени след земетресенията в района на Кумамото обаче е ясно, няма много пари в бюджета за фискални стимули.

Останалите средства от фискалната 2015 г. , които са на разположение за допълнителни разходи, са за 250 млрд. йени, обяви Министерството на финансите. Също така решението да се отложи увеличението на данъка върху продажбите до октомври 2019 г. означава, че в близко бъдеще е малко вероятно да се появяват нови източници за данъчни приходи.

В деня на изборната победа Абе заяви, че ще се опита да стимулира икономическия растеж чрез разходи. „Темата в парламента през есента ще бъде да се даде тласък на икономическата политика или с други думи да се ускори процеса на излизане от дефлацията“, заяви премиерът на Страната на изгряващото слънце по време на живо включване през уебсайта му в неделя. „Това е необходимо“, подчерта още той. 

Управляващата в Япония коалиция затвърждава своето мнозинство в Камарата на съветниците (Сангиин) на произведените днес избори за обновяване на състава на горната камара на парламента. Третата най-голяма икономика в света се опитва да намери стратегия за устойчив растеж на фона на свиването през пет от последните 10 тримесечия. 

Фискалният пакет стимули може да осигури тласък за икономиката, но Япония ще трябва да намери средносрочен път за фискална консолидация. Според анализаторите стимулите, финансирани чрез емитиране на нов дълг, ще направят това много по-трудно.

„Фискалните стимули може да помогнат за консолидация чрез разширяване на БВП до ниво, достатъчно да намали съотношението на дълга към БВП“, обяснява Матю Гудман, старши съветник за азиатските икономики в Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон.

„Предизвикателството е последователност ", казва Гудман. „В миналото японското правителство понякога превключваше твърде бързо от стимули към строги икономии, които вредят на първоначалните ефекти на пакета“, обясяваи анализаторът. 

Абе е изправен пред вълна от скептицизъм относно по-активната политика на правителството. Едно от притесненията е, че стимулите ще станат нещо обичайно. „Икономиката не се подобрява, но и не става по-зле“, смята Коя Миямае, икономист в SMBC Nikko Securities Inc. в Токио. "В една стабилна икономика, ако се въведат големи количества стимули, ще трябва да се справите с нивото на разходи“, обясни експертът.

Други виждат стимулите като положителни, но се съмняват, че те ще имат значително икономическо въздействие. „По-добре пред това да не правите нищо, но е трудно да се мисли, че така ще се стимулира икономиката“, смята Масаки Кувахара, старши икономист в Nomura Securities Co. в Токио.

Международният валутен фонд също наскоро коментира в своята годишна икономическа оценка за Япония, че нестабилният характер на фискалната политика допринася за политическата несигурност. Според МВФ би било по-добре да има по-предсказуеми срокове на фискалната политика, включително редовни и постепенни увеличения на данъка върху потреблението.

Стимулиране на устойчив растеж вероятно ще има политически ползи за Абе, който ще трябва да свика избори в по-силната долна камара през следващите две години.

Стивън Чърч, анализатор в Haitong International Research в Токио, обяснява, че Абе се нуждае от електорат за постигане на целта за промяна в конституцията. „Би било справедливо да каже, че той прави правилните неща за грешната причина“, заяви Чърч.

Повече за икономиката на Япония можете да разберете от видеото на Bloomberg

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:53 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още