IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Сърбия не промени основния лихвен процент

Решението идва в момент, в който премиерът Александър Вучич е изправен пред парламентарен вот на доверие

14:51 | 11.08.16 г.
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Сръбската централна банка остави основната лихва непроменена, след като през юли имаше изненадващо понижение, пише Bloomberg TV Bulgaria.

Лихвата по едноседмичните репо сделки остава на ниво от 4%, което гуверньорът Йоргованка Табакович нарича „зоната на нормалността“.

През миналия месец Табакович каза, че не вижда още много пространство за разхлабване на паричната политика. От 2013 г. насам Сръбската централна банка понижи основната лихва в страната от 11,75% до 4%.

От паричната институция на западната ни съседка обявиха, че „ниските базови ефекти за петролните продукти, постепенното увеличаване на съвкупното търсене и постепенното увеличаване на глобалната инфлация“ ще приближат ръста на ценовото равнище в Сърбия до целта на банката.

Решението за лихвите идва в момент, в който премиерът на страната Александър Вучич е изправен пред парламентарен вот на доверие в Белград. Той иска да ореже размера на публичния сектор и да проведе други реформи, подкрепяни от МВФ, докато подготвя страната за членство в ЕС до 2020 г.

Сръбската централна банка каза при понижението на лихвите миналия месец, че инфлацията в страната ще достигне целта от между 2,5% и 5,5% до края на 2016 г. или в началото на 2017 г.

След решението на централната банка сръбският динар поевтиня с 0,05%, като се търгуваше за 123,3249 динара за евро в 13:03 часа българско време. Към 14:50 часа курсът е почти без промяна при 123,325 динара за едно евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още