IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствената активност в Япония показва знаци за стабилизиране

PMI индексът се повишава за пръв път от шест месеца

10:46 | 23.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Производствената активност в Япония показва знаци за стабилизиране през август, като съответният показател се повишава за пръв път от шест месеца, съобщи Ройтерс.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI), съставен съвместно от Markit и Nikkei, записва ръст от 49,3 пункта през юли до 49,6 пункта през август, сочат сезонно изгладените данни. Измерителят остава под 50 пункта, което показва, че секторът е в територия на свиване.

Подиндексът за обема на продукцията нараства от 49,4 до 50,5 пункта. Ако окончателните данни потвърдят стойностите, това би било първото повишение от февруари насам. 

„Окуражаващо е, че обемът се разширява за пръв път от шест месеца, а компаниите съобщават за по-малки понижения в новите поръчки и продажбите за износ“, казва Анабел Фидес от Markit.

И все пак те записват спад, което принуждава японските производители да понижават цените на стоките си с най-рязък темп от октомври 2012 г., за да привличат нови клиенти.

През второто тримесечие потребителските разходи се забавиха, а износът се сви заради слабото външно търсене и силната йена, което се отрази и на растежа на икономиката.

Този месец властите в Токио обявиха пакет фискални мерки на стойност 13,5 трлн. йени (133,96 млрд. долара) с надеждата, че той ще помогне на икономиката да се справи с външните насрещни ветрове и да поддържа умерен темп на възстановяване. Пакетът се фокусира предимно върху изграждането на нова инфраструктура, което може да насърчи капиталовите разходи и индустриалното производство следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още