IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Базисната инфлация в Япония остава отрицателна вече седем поредни месеца

Индексът на базисната инфлация включва енергията, но не и пресните хранителни продукти

10:10 | 28.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Базисните потребителски цени в Япония се понижават седми пореден месец през септември, като дефлацията възлиза на 0,5% на годишна база, съобщава Ройтерс. Индексът на базисната инфлация включва енергията, но не и пресните хранителни продукти.


source: tradingeconomics.com

Потребителските разходи се свиват през септември и по този начин подкрепят твърдението на централната банка, че ще отнеме известно време, докато инфлацията се ускори до целевото ниво от 2%. Те се понижават с 2,1% на годишна база, което е седмият пореден спад, въпреки че нивото на безработицата пада до 3%.

Макар че слабите данни не са изненада, те продължават серията разочароващи индикатори, които оказват натиск над Японската централна банка (ЯЦБ) да продължи агресивната си програма за стимули.

Друг индекс, който изключва и енергията, и хранителните продукти, показва, че инфлацията остава без изменение вече трети пореден месец, по всяка вероятност вследствие на слабите разходи и силната йена, която понижава вносните цени.

Все пак спадът в цените на енергията започва да става по-умерен. Цените се понижават с 8,4% на годишна база през септември, което е значително забавяне спрямо спада от 10,2 на сто предходния месец.

„Компаниите се затрудняват да повишат цените, защото потреблението е слабо“, посочва Такеши Минами, главен икономист в Norinchukin Research Institute. „Ръстът в доходите на домакинствата остава скромен и хората не са сигурни, че икономическите перспективи ще се подобрят, което пък ги кара да се въздържат от харчене“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още