IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският износ нараства повече от очакваното през май

По-впечатляващото повишение във вноса балансира като цяло влиянието върху търговския баланс на страната

10:26 | 08.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайският износ нараства повече от очакваното миналия месец, но по-впечатляващото повишение във вноса балансира като цяло влиянието върху търговския баланс на страната, съобщава Financial Times.

Износът нараства с 8,7% на годишна база през май в доларови измерения, сочат данните на китайската Генерална митническа администрация. През април повишението беше 8 на сто, а очакванията на икономистите, анкетирани от Ройтерс, за месец май бяха за ръст от 7 на сто.

Вносът скача с 14,8% на годишна база, ускорявайки се от 11,9-процентовия ръст през април. Очакванията бяха за повишение от 8,5%.

Така през май търговският излишък на Китай се разширява от 38 млрд. долара през април до 40,8 млрд. долара. Това е под прогнозите за излишък в размер на 47,8 млрд. долара.

Изчислен в юани, китайският износ расте с 15,5% на годишна база през май, а вносът се повишава с 22,1%. Така излишъкът става 281,6 млрд. юана.

Bloomberg коментира, че по-добрата международна обстановка подкрепя промишлеността в Китай. Световната търговска организация очаква търговията да се разшири с умерен темп през второто тримесечие. След стабилно начало на годината икономиката в Поднебесната империя показва сигнали за забавяща се инерция, но повишеният внос през май пък подсказва, че вътрешното търсене се задържа на добро ниво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 05:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още