IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Румъния повиши очакванията си за инфлацията тази година

Увеличението е свързано с поскъпването на петрола на международните пазари, повишението на акциза на горивата в Румъния, поскъпването на енергията

16:47 | 09.11.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Националната банка на Румъния ревизира във възходяща посока прогнозата си за инфлацията, очаквана в края на тази година, от 1,9% на 2,7%, съобщи управителят на банката Мугур Исъреску, цитиран от Аджерпрес.

За края на 2018 г. централната банка очаква ниво на инфлацията от 3,2%, подобно на предишната прогноза, а за края на 2019 г. прогнозира инфлация от 3,1%.

Исъреску обясни, че увеличението на инфлацията е свързано с фактори като нарастването на котировките на петрола на международните пазари, увеличението на акциза на горивата в Румъния, поскъпването на енергията и други.

Управителят на централната банка отбеляза също, че се наблюдава продължителна тенденция към обезценяване на леята спрямо еврото. Вчера леята достигна рекордния за последните пет години курс от 4,6198 леи за едно евро на фона на правителствени реформи във фискалната система, които предзвикаха вълна от недоволство и протести.

/БТА/

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още