IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствените цени в ЕС и еврозоната продължават да растат, макар и по-бавно

България бележи едно от най-големите увеличения на цените на производител на годишна база

13:10 | 04.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: gettyimages.com</em></p>

Снимка: gettyimages.com

Производствените цени в еврозоната през октомври са се повишили с 0,4% на месечна база. Това показват последните данни на европейската статистическа служба Евростат, публикувани в понеделник. В Европейския съюз (ЕС) се отчита същото увеличение.

През септември темпът на растеж на цените на производител в еврозоната и в ЕС бе малко по-бърз – от по 0,6% в сравнение с предишния месец на годината.

На годишна база продължава да се отчита доста по-сериозно повишение както в ЕС като цяло, така и в 19-членната еврозона. Спрямо октомври 2016 г. производствените цени са нараснали с 2,5% в еврозоната и с 3,3% в 28-те страни членки на съюза.

Според Евростат положително въздействие върху производствените цени в еврозоната на месечна база имат енергийният сектор (ръст от 1,3%) и междинните стоки (0,3%). В същото време цените на капиталовите стоки и трайните потребителски стоки са останали стабилни, а на нетрайните потребителски стоки са намалели с 0,2%.

В ЕС като цяло повишението от 0,4% се дължи отново основно на енергийния сектор (1,2%) и на междинните стоки (0,3%). И тук цените на капиталовите стоки и трайните потребителски стоки остават без промяна, а спадът при нетрайните потребителски стоки е от 0,1%.

Най-голям ръст в производствените цени на месечна база бележат Белгия (2,4%), Ирландия (1,5%), Румъния (1,0%) и Испания (0,8%). Няколко страни обаче отчитат спад – Дания (-1,5%), Кипър и Латвия (по -0,5%) и Естония (-0,4%). В България цените остават без промяна.

На годишна база положително влияние върху цените и в еврозоната, и в ЕС имат най-вече междинните стоки (съответно от 3,5% и 3,6%) и енергийният сектор (3,1% и 3,5%).

Най-голям ръст на производствените цени на годишна база се отбелязва в Белгия (6,9%), България (5,5%), Полша (4,5%), Унгария (4,4%) и Ирландия (4,3%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:56 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още