IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексът на потребителското доверие в САЩ се понижава втори пореден месец

Стойността обаче остава достатъчно висока ниво, което съответства на силна икономика и стабилен трудов пазар

20:39 | 08.12.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Потребителското доверие в САЩ се влошава леко втори пореден месец, но остава достатъчно високо ниво, което съответства на силна икономика и стабилен трудов пазар, съобщава Bloomberg.

Индексът на Мичиганския университет се понижава от 98,5 пункта през ноември до 96,8 пункта през декември, което е най-ниското ниво от септември. Очакванията бяха показателят да се повиши до 99 пункта.

Измерителят за оценката на американците за собственото им финансово положение се повишава от 113,5 пункта до 115,9 пункта. Показателят за икономическите очаквания записва спад от 88,9 до 84,6 пункта.

Прогнозите за инфлацията през предстоящата година се повишават до 2,8%, което е най-високата стойност от април 2016 г. При предишното проучване очакванията бяха за ръст на потребителските цени от 2,5 на сто през следващата година.

Въпреки спада в основния индекс и повишените очаквания за инфлацията, американците остават сравнително оптимистично настроени за перспективите им за работа и за икономиката на като цяло. Тези добри нагласи подкрепят потребителските разходи, които са най-голямата част от американската икономика.

Факторите за благоприятната обстановка включват добрите цени и отстъпките при покупките на автомобили и трайни стоки за бита, както и ниските лихви при ипотеките и усещането за сигурност на доходите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още