IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилия отчете най-слабата си инфлация от 1998 г.

Въпреки това в последния месец на годината индексът на потребителските цени нарасна повече от очакваното

15:34 | 10.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Кумулативната инфлация за цялата 2017 г. в Бразилия е 2,95% в сравнение с 6,29% през 2016 г., съобщи tradingeconomics.com. Това е най-ниското равнище от 1998 г. насам и под целта на централната банка.

Въпреки това в последния месец на миналата година индексът на потребителските цени в страната нарасна с 2,95% на годишна база, следвайки ръст от 2,8% през предходния месец. Данните надхвърлиха очакванията на пазара за задържане на инфлацията на ниво от 2,8%, достигайки най-високата инфлация за последните шест месеца.

Инфлацията в страната е далеч от темповете в началото на 2016 г., когато индексът на потребителските цени достига 13-годишен връх. Въпреки по-бързото от очакваното нарастване на брутния вътрешен продукт през миналата година, двуцифрените нива на безработица и непълният капацитет на работа на бизнеса запазиха тенденцията на повишаване на цените.

От своя страна, цените на хранителните продукти отчетоха ръст през декември за първи път от април, тъй като добрата селскостопанска реколта донесе понижения през останалите месеци. А услугите като образование и здравеопазване междувременно поскъпнаха с повече от 6% през миналата година.

Президентът на Бразилия Мишел Темер си е поставил за цел да разработи законопроект за намаляване на разходите за социално осигуряване преди президентските избори през октомври, но голяма част от бюджетните съкращения ще трябва да бъдат направени от наследника му. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:42 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още