IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес активността в промишлеността във Великобритания стигна 25-месечно дъно

Британските заводи усещат забавянето на световния растеж с намаляването на поръчките за износ

14:20 | 03.09.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс&nbsp;</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс 

Британските промишлени производители отчетоха най-слабия си месец от над две години насам, а поръчките за износ отбелязаха необичаен спад през август, информира Ройтерс, цитирана от БТА. 

Данните дават тревожен сигнал, че забавянето на световната икономика, както и приближаващият Brexit, оказват натиск върху британските заводи. 

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) за сектора на промишлеността на IHS Markit и Британския институт за закупуване и снабдяване (CIPS) се е понижил до 52,8 пункта, което е най-ниското му ниво от юли 2016 година, непосредствено след вота за излизане на Обединеното кралство от ЕС. Анализатори, анкетирани от Ройтерс, очакваха средно 53,8 пункта.

Британската лира отслабна спрямо долара и еврото след публикуването на данните. Според икономисти настроениeтo изглежда е повлияно от перспективата Великобритания да излезе от ЕС през март догодина без търговско споразумение.

Основната причина за спада в общите поръчки е свиването на поръчките за износ, което предполага, че вероятността за Brexit без сделка и умереността на световния растеж започват да оказват по-силен натиск върху сектора, посочва Андрю Уишърт, икономист за Великобритания на консултантската компания Capital Economics.

Новите поръчки са най-слабите от над две години, страдайки от първия спад в поръчките за износ, отчитан от август 2016 година. Наемането на работна ръка от заводските производители същевременно почти е замразено.

"Някои компании свързаха по-слабия приток на нови работници от чужбина с отчитания напоследък по-слаб темп на нарастване на световната икономика", отбелязва Markit. Неотдавнашното отслабване на британската лира пък не стимулира износа.

Липсата на яснота за условията на излизане на Великобритания от ЕС след по-малко от седем месеца, допринесоха бизнес доверието да се срине до 22-месечен минимум.

Инфлационният натиск остава силен, допълва Markit, макар производствените цени да са нараснали по-бавно отколкото през юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още