IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България с втората най-висока инфлация в ЕС след Румъния

В еврозоната инфлацията леко се забави през август до 2%

14:02 | 17.09.18 г.
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

България е с втората най-висока инфлация в рамките на Европейския съюз след тази, която е отчетена в Румъния. Това става ясно от последните данни на Евростат.

Най-високата инфлация през август е измерена в Румъния – 4,7%, България – 3,7%, Естония – 3,5% и Унгария – 3,4%. Най-ниските нива са измерени в Дания - 0,8%, Ирландия и Гърция - с по 0,9%.

По отношение на България годишната инфлация от 3,7% през август се ускорява от регистрираните 3,6% през юли. За сравнение през август 2017 г. годишната инфлация у нас е била едва 0,7%.

В Европейския съюз годишната инфлация достигна 2,1% през август, докато месец по-рано беше 2,2%. По същото време миналата година пък инфлацията в ЕС е била 1,7%.

Ситуацията в еврозоната е подобна - годишната инфлация в еврозоната през август достигна 2%, забавяйки се леко спрямо отчетените 2,1% през юли. За сравнение година по-рано инфлацията е била 1,5%.

През август най-голям принос към инфлацията в еврозоната има секторът на енергетиката – 0,87 процентни пункта, следван от услугите – с 0,59 процентни пункта и храните, алкохола и тютюневите продукти – 0,48 процентни пункта. 

По-рано този месец беше отчетено, че икономиката на Европейския съюз се е разраснала с 0,4% през второто тримесечие на 2018 г. спрямо първото. На годишна база обаче брутният вътрешен продукт на съюза се увеличава с 2,1% за периода април-юни. Тук обаче се наблюдава леко забавяне в сравнение с предишното тримесечие, когато бе отчетен годишен икономически ръст от 2,3%.

Икономиката на еврозоната нараства със същия темп – 0,4%, през второто тримесечие на 2018 г. и също се запазва без промяна в сравнение с периода януари-март тази година. На годишна база увеличението е същото като в ЕС като цяло – от 2,1%, но и тук се наблюдава леко забавяне, след като през първото тримесечие ръстът бе от 2,4% на годишна база.

С резултатите си еврозоната и ЕС изостават зад САЩ, чиято икономика се е разраснала с 1% на тримесечна база и с 2,9% на годишна основа през второто тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още