IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатската икономика забави скоростта си през третото тримесечие

Най-голямата икономика в света страда от търговската си война с Китай, както и от търговските спорове с други партньори

16:57 | 26.10.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Икономиката на САЩ забави темпа си на растеж през третото тримесечие, макар и по-слабо от очакваното, тъй като спадът на износа на соя заради наложените мита е бил частично компенсиран от най-силните потребителски разходи на домакинствата за последните близо четири години и инвестициите в стоки с отложена продажба, съобщава Ройтерс, цитирайки предварителни данни.

Щатската икономика отчита растеж от 3,5% на годишна база през тримесечието, подкрепен и от стабилните държавни разходи. Налице е забавяне обаче от отчетените 4,2% през второто тримесечие на годината. За сравнение, икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакваха ръст на БВП от 3,3%.

САЩ се радват на деветата си година подред, в която отчитат икономическа експанзия, като това е вторият по дължина период в историята им. Икономиката се подкрепя от реформата за намаляване на данъците на стойност 1,5 трлн. долара и увеличаването на държавните разходи. Фискалните стимули са част от мерките, приети от администрацията на Тръмп, за да се подкрепи достигането на устойчив годишен растеж от 3%.

Най-голямата икономика в света обаче страда от търговската си война с Китай, както и от търговските спорове с други партньори, а забавянето през последното тримесечие отразява най-вече въздействието на ответните мита от страна на Пекин върху износа на САЩ, вколючително соята. Наблюдава се спад и в износа на петролни стоки.

Инвестициите в стоки с отложена продажба са нараснали до 76,3 млрд. долара, след като се свиха до 36,8 млрд. долара през второто тримесечие. Голямото повишение на тримесечна база добави 2,07 процентни пункта към растежа на БВП.

Стабилният растеж на БВП през третото тримесечие подкрепя заявения сигнал от страна на Федералния резерв за повишение на лихвите през декември за четвърти път през тази година въпреки разпродажбите на фондовите пазари и нарастването на доходността на американските държавни облигации.

Ръстът на потребителските разходи, които представляват повече от две трети от икономическата активност на САЩ, е с 4% през третото тримесечие спрямо 3,8% през второто тримесечие. Това е най-бързият темп на нарастване от четвъртото тримесечие на 2014 г.

Потреблението се подкрепя отчасти от затягащия се пазар на труда, който се радва на ниво на безработица от 3,8%, което за последно се е случвало преди 49 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 12 rate down comment 1
KPetkov
преди 5 години
Да им имам и забавянето. 3,5% мисля е порядъчен растеж за икономика с такива размери :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още