IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Узбекистан пуска нови шестцифрени банкноти

Банковата система в страната е слабо развита и гражданите използват в огромни мащаби пари в брой

14:08 | 25.02.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Узбекистан започна да емитира от днес нови банкноти по 100 000 сума, равняващи се едва на 10,5 евро - след решението за девалвация на националната валута сум с цел привличане на чуждестранни инвеститори, предаде Франс прес, цитиран от БТА.

"Купюрите от 100 000 сума ще решат проблемите, свързани главно със закупуването на скъпи стоки като автомобили, мебели, електродомакински уреди", заяви пред журналисти един от висшите ръководители на узбекистанската централна банка, Фазлидин Бозоров.

Централната банка вече отпечата нови банкноти от 50 000 сума през есента на 2017 година, веднага след като реши да остави валутата си да се движи свободно. Тогава обменният курс беше фиксиран на 8100 сума за 1 щатски долар (близо до сегашния курс).

Преди това в страната бяха въведени строги проверки на капиталите и разликата между официалния курс на националната валута и стойността му на черния пазар силно нарасна.

Предприятията, работещи за износ, бяха принудени да продадат валутата си по изкуствено завишен официален курс, което отблъскваше чуждестранните инвеститори.

Банковата система в Узбекистан е слабо развита и гражданите използват в огромни мащаби пари в брой - било за да получават заплатите си или да правят големи покупки.

Новият узбекистански президент Шавкат Мирзийоев въведе няколко мерки за отваряне на страната, особено в икономически план, след като дойде на власт през 2016 година след смъртта на Ислам Каримов - президент на страната от нейната независимост през 1991 година.

30-милионната азиатска страна е силно зависима от суровините като златото и памука, но вече се опитва да диверсифицира икономиката си и емитира на 14 февруари на фондовата борса в Лондон еврооблигации за 1 милиард долара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
MarginCall
преди 5 години
Вчера беше извършен опит за покушение над президента на Узбекистан. За щастие стрелата не е могла да пробие защитната жилетка от овча кожа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още