IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турската централна банка изненада с ново драстично понижение на лихвите

Финансовата институция сви лихвените проценти до 14% от 16,5%

16:07 | 24.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Турската централна банка обяви ново драстично понижение на лихвените проценти, което се оказа над очакванията на анализаторите. То стана възможно, след като споразумението на президента Реджеп Ердоган за гарантиране на зона за сигурност облекчи опасенията около офанзивата му в Северна Сирия.

Комисията за парична политика намали основната си лихва с 2,4 пр. пункта – до 14% от 16,5%. Това е над прогнозите на всички 30 анализатори, допитани от Bloomberg. С това затягането на политиката по време на управлението на новия турски гуверньор Мурат Уйсал достига до 10 процентни пункта. Той предпочете да прибегне до по-голямо от очакваното свиване и трите пъти, в които промени водещата лихва от поемането си на поста през юли.

След новината цената на турската лира отслабва. Минути преди 15:30 ч. американският долар поскъпва с 0,65% до цена от 5,7729 лири за долар.

„Централната банка си изпробва късмета, поставя на изпитание толерантността на пазара към много бързия темп на облекчаване на паричната политика“, казва Пьотр Матис, стратег на Rabobank в Лондон.

След прекратяването на военната операция на Турция в Сирия пътят към ново понижени на лихвите бе разчистен. С облекчаване на напрежението се успокоиха и опасенията, че военният конфликт ще ускори наново инфлацията в страната. Друга добра новина за турската валута бе и решението на американския президент Доналд Тръмп да отмени последните санкции на своята администрация срещу Анкара в знак на добра воля след постигнатото споразумение с Русия за Сирия.

В изявлението си централната банка посочва, че до края на годината инфлацията се очаква да спадне „значително“ под прогнозите от юли – промяна в изказа на централните банкери спрямо миналия месец, когато ставаше дума за „малко под“ досегашните очаквания.

Актуалните данни за нивата на инфлация за последното тримесечие трябва да бъдат публикувани следващата седмица. Правителството очаква темпът на ускорение при цените да завърши годината на ниво от 12%. Според настоящия базов сценарий на централната банка прогнозите са за 13,9%.

Цикълът на парично облекчение в Турция може да се приближава към своя край. Наскоро Уйсал изпрати сигнал, че централната банка може да разгледа възможността за успокояване на темпа на лихвени съкращения.

Въпреки това на фона на очакванията за забавяне на инфлацията още през този месец, централната банка може да пристъпи до още едно понижение на лихвите по време на последната си среща за годината през декември, прогнозира Найджъл Рендъл, старши анализатор в Medley Global Advisors LLC.

„Ердоган отчаяно иска да намали лихвените проценти и централната банка не е в позиция да се противи“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още