IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Южна Корея изненада с понижение на лихвите

Правителството на страната също планира увеличение на разходите

12:50 | 16.03.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:Bloomberg</em></p>

Снимка:Bloomberg

Централната банка на Южна Корея намали основния лихвен процент до рекордно ниските  0,75% на извънредно заседание, следвайки примера на Федералния резерв и други централни банки за борба с икономическите щети от разпространението на коронавируса, информира Bloomberg.

Централната бака свика първото извънредно заседание на борда си след  световната финансова криза и намали лихвения си процент по споразуменията за  обратно изкупуване в рамките на 7 дни с 50 базисни пункта, в сила от 17 март. юк юк

Притесненията от глобалната рецесия заличиха апетита към риск на финансовите пазари. Федералният резерв намали лихвените проценти с още един процентен пункт в неделя, което отвори пространство и за други централните банки да предприемат облекчения. юк юк

В изявление след заседанието централните банкери на Южна Корея заявиха, че опасенията относно забавянето на икономиката в световен мащаб са се задълбочили след заседанието на борда през февруари и че паричната политика ще бъде съобразена с това, тъй като несигурността е голяма. От институцията също така заявиха, че ще повишат кредитирането си за малък бизнес и ще разширят операциите си на отворения пазар, за да гарантират ликвидността.

Разпространението на коронавируса в световен мащаб затруднява южнокорейската икономика, която разчита предимно на износ. Ранните данни показват, че продажбите на дребно и туризмът са особено засегнати, докато свиването на търговията подчертава по-големи смущения във веригите за  доставки.

Централната банка на страната вече беше подложена на критики, че не е предприела подходящите мерки при последното си заседание през февруари. Сега централните банкери понижиха прогнозите си за растеж през тази година до 2,1% от 2,3%, а икономистите на Goldman Sachs са още по-черногледи, прогнозирайки ръст на икономиката от едва 1% на годишна база.

„Централната банка на Южна Корея най-накрая предприе това, което пазарите очакваха да получат отдавна“, казва Мун Хонг Чеол, анализатор в DB Financial Investment. „Въздействието на съкращението е под въпрос, защото решението не е твърде изненадващо", добави той.

Правителството на Южна Корея изрази притесненията си от дълготрайните щети, които пандемията може да нанесе и потърси одобрението на парламента за увеличаване на разходите с 11,7 трилиона вона (9,5 милиарда долара).

Сега акцентът ще бъде върху следващите стъпки на Южнокорейската централна банка - дали тя ще продължи с понижението на лихвите или е настъпил моментът за по-неконвенционални политики, ако икономическите условия се влошат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Моабет да става
преди 4 години
Централната банка на Южна Корея най-накрая предприе това, което пазарите очакваха да получат отдавнаИзненада щеше да е ако са повишили лихвите. А в случая са потвърдили очакванията. За каква изненада става въпрос?Заглавието на статията е меко казано неточно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още