IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изненадваща стабилизация на промишлеността в еврозоната

Изглежда втората вълна от коронавирус и последващите блокади имат по-малко въздействие върху икономиката

14:21 | 16.12.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Икономическите резултати на еврозоната далеч надминаха очакванията този месец, като изглежда втората вълна от коронавирус и последвашите блокади имаха по-малко въздействие, отколкото при първата вълна в началото на годината, съобщава Ройтерс.

Производителите отчитат силен растеж, подхранван от нарастващия износ и процъфтяващото представяне на Германия, но индустрията на услугите все още са в упадък, заради продължаващите ограничения и социално дистанциране.

Общият индекс а мениджърите на поръчките (PMI) на IHS Markit, приеман като добро огледало за икономическо здраве, скочи до 49,8 през декември от 45,3 през ноември, но остава малко под границата от 50 пункта, от която започва разширяването. Анкета на Ройтерс прогнозира много по-слабо покачване до 45,8 пункта.

„Приличното възстановяване на съставния PMI отразява предимно частичното премахване на ограниченията във Франция и дава известна надежда, че БВП на еврозоната няма да спадне толкова силно през четвъртото тримесечие, колкото се опасявахме“, коментира Джесика Хиндс от Capital Economics.

„Но с по-строгите мерки, които сега се налагат в Германия, дейността в сферата на услугите в региона ще остане слаба още известно време, задържайки икономическото възстановяване“, обясни анализаторът.

Анкета на Ройтерс по-рано този месец показа нагласите, че икономиката ще се свие с 2,6% през това тримесечие.

Германският частен сектор показа устойчивост. Общият индекс на мениджърите по поръчките PMI на IHS Markit, който измерва производствения сектор и сектора на услугите, които заедно представляват повече от две трети от най-голямата икономика в Европа, нарасна до 52,5 пункта от 51,7 през ноември.

Но канцлерът Ангела Меркел и държавните лидери се споразумяха да затворят повечето магазини и училища от сряда поне до 10 януари, за да се справят с вълната от заразени с COVID-19, след като по-леките ограничения, въведени на 2 ноември, не успяха да укротят вируса.

Междувременно във Великобритания, която е втора по най-голям брой жертви от COVID-19 в Европа, икономиката се отправя обратно към растеж, но хотелиерският бизнес се опитва да оцелее, а Brexit засегна веригите за доставки към фабриките.

Великобритания е изправена пред допълнителното главоболие от това, че преходният период след Brexit приключва в края на годината и досега премиерът Борис Джонсън не е успял да се споразумее за бъдещи отношения на страната с Европейския съюз.

Проучване на Ройтерс по-рано този месец прогнозира, че икономиката ще се свие с 2,7% през това тримесечие, като ще й отнеме поне две години, за да достигне нивата преди COVID-19.

Индексът PMI за сектора на услугите отскочи до 47,3 пункта от 41,7 пункта, надминавайки всички очаквания на анкетираните от Ройтерс икономисти, които предвиждаха умерено увеличение до 41,9 пункта.

Тъй като активността все още е под границата за растеж от 50 пункта, а ограниченията вероятно ще съществуват още известно време, фирмите в сферата на услугите отново съкращават броя на служителите си този месец, както когато Европа усети пълния удар на пандемията през март.

Промишлеността е по-малко засегната от мерките, като PMI за производството на еврозоната скочи до 55,5 пункта от 53,8 пункта, най-високото ниво от май 2018 г. и също над всички очаквания в анкета на Ройтерс със средна прогноза за ниво от 53 пункта.

PMI PMI

А с надеждата, че ваксините, които ще бъдат пуснати, ще позволят някакво връщане към нормалното, оптимизмът достигна до най-високото си ниво от април 2018 г. Съставният индекс на бъдещото производство се е повишил до 63,8 пункта от 60,4 пункта.

„Последните положителни новини за ваксините допринесоха за подобряване на бизнес очакванията“, каза Никола Нобиле от Oxford Economics.

„Но въпреки че със сигурност приветстваме тази новина, краткосрочната перспектива все още е помрачена от рискове, особено по отношение на разширяването на мерките“, коментира Нобиле.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още