IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на ОАЕ ще се свие с повече от очакваното през 2020 г.

БВП във втората по големина икономика на арабския свят се очаква да намалее с около 6% през тази година

15:23 | 22.12.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Обединените арабски емирства (ОАЕ) вероятно ще претърпят по-дълбок икономически срив през тази година, отколкото се предполагаше по-рано заради мерките за справяне с пандемията и по-ниските цени на петрола, съобщи Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт (БВП) във втората по големина икономика на арабския свят се очаква да намалее с около 6% през 2020 г. в сравнение с предходна прогноза за спад от 5,2%, заяви централната банка в тримесечния си преглед, публикуван днес. Очаква се икономиката да нарасне с 2,5% през 2021 г.

Перспективите са малко по-добри от прогнозите на Международния валутен фонд, който очаква спад от 6,6% тази година. Това ще бъде първото свиване на икономиката на ОАЕ от 2009 г, насам, когато БВП се понижи с 5%, показват данни на МВФ.

„Като износител на петрол ОАЕ вероятно ще почувства последиците от намаленото глобално търсене на суровината поради свиването на икономическите дейности в световен мащаб, включително транспорта и международните пътувания“, се казва в доклада на централната банка. ОАЕ ОАЕ

Средното производство на петрол през тази година е в размер на 2,8 милиона барела на ден.

Продукцията на петрол през следващата година се очаква да остане без промяна в резултат на намаляването на производството от ОПЕК +. Тази година добивът на суров петрол е спаднал с 4,1% на годишна база през второто тримесечие и със 17,7% през третото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:22 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още