IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Настроенията на инвеститорите в Германия се влошиха за трети пореден месец

Това показва нарастващи рискове за германската икономика

19:19 | 10.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Настроенията на инвеститорите в Германия се влошиха за трети пореден месец през август поради опасения, че нарастващите случаи на заразени с COVID-19 и четвъртата вълна от случаи на коронавирус могат да възпрат възстановяването в най-голямата европейска икономика, показва проучване, публикувано в Ройтерс.

германия германия

Институтът за икономически изследвания ZEW съобщи, че икономическите настроения на инвеститорите са спаднали до 40,4 пункта от 63,3 пункта през предходния месец. Анкета на Ройтерс прогнозира спад до 56,7 пункта.

„Това показва нарастващи рискове за германската икономика, като например от възможна четвърта вълна COVID-19, започваща през есента или забавяне на растежа в Китай“, заяви президентът на ZEW Ахим Вамбах.

Отделни данни на ZEW за текущите условия показаха ръст на измерителя до 29,3 пункта от 21,9 пункта през юли. За сравнение консенсусната прогноза беше за 30 пункта.

„Ясното подобрение в оценката на икономическата ситуация, което продължава от месеци, показва, че очакванията също отслабват поради вече постигнатия по-висок растеж“, добави Вамбах.

Нещата не са много по-добри за еврозоната, като индексът на икономическите настроения на ZEW за зоната с единна валута падна от 61,2 пункта на 42,7 пункта. Икономистите прогнозираха спад до 45,6 пункта, показват данни на Trading Economics.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още