IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия отчете най-високата инфлация от 27 години

Потребителските цени се повишиха с 3,8% на годишна база през юли, което отговаря на прогнозата на икономистите

13:02 | 11.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Германските потребителски цени се повишиха през юли с най-бързия темп от почти три десетилетия, отразявайки повторното отваряне на най-голямата икономика в Европа, ниския базов ефект, причинен от кризата с коронавируса и временното намаляване на ставките на ДДС през юли-декември 2020 г., съобщи германската статистическа служба Destatis.

Потребителските цени се повишиха с 3,8% на годишна база, което отговаря на прогнозата на икономистите, анкетирани от The Wall Street Journal, пише MarketWatch. Цените нараснаха с 3,1% на годишна база според хармонизираните от Европейския съюз стандарти, също както се прогнозираше.

германска германска

По-висока инфлация за последно е регистрирана през декември 1993 г., казва статистическата служба.

На месечна база потребителските цени са се повишили с 0,9%, което също отговаря на прогнозата на икономистите, анкетирани от The Wall Street Journal. Цените са нараснали с 0,5% според хармонизираните стандарти на ЕС, отново в съответствие с прогнозите.

Ускоряването на инфлацията се дължи главно на базовия ефект от временното намаление на данъка върху добавената стойност през предходната година.

„Внезапният базов ефект, настъпил през юли 2021 г., се очакваше, тъй като намалението на данъците беше прехвърлено на потребителите преди година, което включваше намаляване на цените на много продукти“, каза ръководителят на отдела за потребителските цени на статистическата служба Кристоф-Мартин Мей.

Цените на стоките са нараснали с 5,4% на годишна база, а цените на храните са се повишили с 4,3% на годишна база.
Цените на енергийните продукти бяха с 11,6% по-високи в сравнение с година по-рано, след увеличение от 9,4% през юни.

В допълнение към въглеродните такси, въведени в началото на годината, и базовия ефект от ниските цени на енергийните продукти, записани година по-рано, ускоряването на инфлацията се дължи и на текущото покачване на цените на енергията. Ако се изключат цените на енергията, инфлацията е с 2,9% през юли.

Цените на услугите са се повишили с 2,2% през миналия месец в сравнение със същия месец на 2020 година, показват още данните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:19 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още