IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната в Украйна може да свие френската икономика с до 1%

Конфликтът вече оказва влияние върху икономиката, смятат експерти от Френската централна банка

14:35 | 14.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Войната в Украйна вече се отразява върху френската икономика и води до голяма несигурност, която затруднява прогнозите за ускоряването на инфлацията и за степента, до която възстановяването от пандемията ще се забави. Това посочва Френската централна банка в свой доклад, цитиран от Bloomberg.

Вместо да публикува традиционните си икономически прогнози, френският регулатор направи безпрецедентния ход да представи два сценария. "Конвенционалният" сценарий е базиран на прогнози от 28 февруари, докато "заниженият" сценарий включва поскъпването на петрола, газа и пшеницата от началото на март.

Растежът през 2022 г. ще бъде с около 0,5 процентни пункта по-нисък заради войната според първия сценарий и с 1 пункт по-нисък според втория сценарий.

Франция Франция

"Това е негативен икономически шок. Той има по-малък растеж, повече инфлация, но в пропорции, които все още са несигурни", каза гуверньорът на банката Франсоа Вилроа дьо Гало в интервю за вестник Le Parisien.

С натрупалата се несигурност за ефектите от войната в Украйна банкерите на Стария континент се затрудняват да калибрират своя отговор. Миналата седмица Европейската централна банка (ЕЦБ) публикува базисен сценарий и два допълнителни сценария, като си даде повече гъвкавост по отношение на времето за лихвени повишения. Междувременно правителствата провеждат дискусии - макар и все още на ранен етап - за смекчаване на последиците за икономиката.

Френският финансов министър Бруно льо Мер заяви в понеделник, че правителството ще представи т.нар. "План за устойчивост" в следващите дни, а актуализирани прогнози за растежа ще са налични едва когато има повече стабилност на енергийните пазари.

"Има реален ефект върху икономиката, но впечатляващото е, че се съпротивлява. Основите на френската икономика са силни", каза Льо Мер в интервю за телевизия LCI.

Според гуверньора на Френската централна банка фискалната подкрепа трябва да остане "таргетирана и временна", а френското правителство не трябва да повтаря подхода в стил "на всяка цена", който предприе, за да подкрепи икономиката по време на пандемията.

"Шокът не е толкова силен този път, но може да има повече последици в дългосрочен план", предупреди Вилроа.

Според главния икономист във финансовата институция Оливи Гарние икономиката е подсилена в краткосрочен план. "В представените сценарии виждаме повече случай на забавяне на ръста, отколкото на стагфлация, тъй като все още има малък растеж", коментира икономистът.

В края на февруари главният икономист на Европейската централна банка (ЕЦБ) Филип Лейн представи прогноза, според която брутният вътрешен продукт (БВП) на еврозоната може да се свие с 0,3-0,4% тази година заради случващото се в Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:07 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още