IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишленото производство в Германия се възстановява, но бавно

Сериозните проблеми на снабдителните вериги ще продължат да са огромно предизвикателство в обозримото бъдеще, смята анализатор

11:21 | 08.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: </em>Bloomberg L.P.</p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Германското промишлено производство се е възстановило през април, но е отбелязало по-малък ръст от очакваното на фона на войната в Украйна и пандемичните ограничения, съобщи Ройтерс.

Промишленото производство се е ускорило с 0,7% през месеца, след ревизиран в посока нагоре спад от 3,7% през март, показаха данните на Федералната статистическа служба (Destatis) в сряда.

Очакванията на икономистите, анкетирани от медията, бяха за ръст в размер на 1,0%.

От икономическото министерство на страната предупредиха, че перспективите продължават  да са несигурни, тъй като войната в Украйна и поскъпналите енергоносители  суровини водят до недостиг в индустрията.

"След рязкото забавяне през март, което бе директна реакция към войната в Украйна, последвалото възстановяване е предпазливо положителен знак", каза Елмар Волкер, анализатор в LBBW Bank.

Според него средата продължава да е предизвикателна - ден по-рано например данните показаха, че фабричните поръчки в Германия са отчели по-голямо понижение от очакваното през април, предизвикано от свитото търсене и нарасналата заради войната в Украйна несигурност.

Поръчките са намалели с 2,7% през четвъртия месец, след като през март са записали ревизирано в посока нагоре понижение от 4,2 на сто.

"Освен ако ситуацията в Украйна не ескалира отново, има перспективи за стабилизиране през лятото. Сериозните проблеми на снабдителните вериги обаче ще продължат да са огромно предизвикателство в обозримото бъдеще", допълни експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още