IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прашката на инфлацията изстреля още един камък срещу ЕЦБ

Покачването на цените в еврозоната е продължило своето ускоряване в началото на лятото

13:13 | 01.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Инфлацията е изстреляла още един камък срещу Европейската централна банка (ЕЦБ) през юни, когато покачването на цените в еврозоната е достигнало годишно равнище от 8,6%, показват предварителните данни на европейската статистическа служба Евростат в петък.

Това е поредно ускоряване на инфлацията, която през май е била в размер на 8,1 на сто, или устойчиво четири пъти над целевото равнище на ЕЦБ от 2%. За сравнение - очакванията на икономистите, анкетирани от Bloomberg, бяха за ръст до 8,5%.

ежро ежро

От Евростат посочват, че се очаква основен двигател на движенията да остане енергията, поскъпнала с 41,9% за година. След нея се нареждат храните, алкохолът и тютюневите изделия (8,9% годишен ръст), неенергийните индустриални стоки (4,3% ръст) и услугите (3,4% ръст).

Данните са публикувани на фона на предстоящото лихвено повишение от ЕЦБ през този месец, като то ще е първото от 11 години насам, в които лихвите паднаха под нулата. До 21 юли - когато е следващото заседание на централната банка - прашката на инфлацията може да изстреля още камъни срещу ведомството на Кристин Лагард, които да направят ястребовия* полет по-труден.

През юни Лагард многократно намекна, че през есента ще има още едно лихвено повишение, макар и в неизвестен към момента размер, а данните дотогава може да затвърдят необходимостта от по-агресивни действия и поредна ревизия на инфлационните перспективи. Всяко необмислено решение обаче може бързо да изпрати еврозоната към наклона на рецесията - страх, който тегне над инвеститорите от седмици насам.

 

 

 

"Малко вероятно е ЕЦБ да ревизира в посока надолу инфлационните си прогнози. Като се имат предвид новите насоки, дадени от Управителния съвет през юни, това увеличава вероятността централната банка да завиши лихвите с 50 базисни пункта през септември", коментира Маева Кусин, старши икономист за еврозоната, цитиран от Bloomberg.

Друг доклад в петък показа, че индексът на мениджърите по поръчките (PMI) за производството в еврозоната на S&P Global е записал първия си спад от две години насам. През юни показателят е намалял до 51,2 пункта спрямо нивото от май от 54,6 пункта. Това е било най-ниското равнище от август 2020 г., пише Ройтерс.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още