IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чешката централна банка: Забавянето на инфлацията остава приоритет

Новият управител на банката предупреди, че трябва да се вземат предвид различните вторични ефекти, до които биха могли да доведат последващи лихвени увеличения

11:35 | 11.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Намаляването на инфлацията е приоритет за Чехия. Това потвърди за пореден път новият управител на Чешката централна банка Алеш Михл, чийто мандат започна на 1 юли, пише Ройтерс.

Той обаче предупреди, че трябва да се вземат предвид различните вторични ефекти, до които биха могли да доведат последващи лихвени увеличения. За последната година регулаторът увеличи цената на кредитите с 675 базисни пункта до ниво от 7% на фона на ускоряващата се инфлация.

Малко преди назначаването си Михл многократно бе гласувал против ръста на лихвите, тъй като според него връщането на инфлацията към целевото равнище от 2% ще бъде двугодишен процес.

По думите му по-високите лихвени проценти не са средство за защита, като се има предвид, че инфлацията се определя главно от цените на енергоносителите.

През май той заяви, че първото водено от него заседание очаква да предложи "стабилност на лихвените проценти за известно време. Ще оценим въздействието на паричната политика до момента, новите показатели, идващи от икономиката, и след определен период ще решим какво следва“, каза тогава централният банкер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още