IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И инфлацията в Швейцария се задържа висока

Данните подсилват очакванията, че регулаторът отново ще предприеме парично затягане

16:30 | 03.08.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg</em></p>

Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Инфлацията в Швейцария се е задържала на стабилно високо равнище от 3,4% през юли, което е малко под очакванията на икономистите, след като показателят достигна 29-годишен връх през юни, пише Ройтерс.

Резултатът бележи шестия пореден месец, в който инфлацията се ускорява над целевия диапазон на централната банка от 0-2%. Данните подсилват очакванията, че регулаторът отново ще предприеме парично затягане, след като през юни повиши лихвите за пръв път от 15 години.

Прогнозите на пазарите бяха за годишна инфлация от 3,5%, посочва анкета на медията сред 11 икономисти.

Основната инфлация, която изключва волатилните цени на горивата и храните, се е забавила с 0,2% спрямо юни, но се е ускорила с 2% на годишна база.

"Изглежда, че инфлацията в Швейцария е достигнала своя връх през юли на завидно ниско ниво спрямо това в повечето развити икономики", написа в бележка към клиенти анализаторът в Capital Economics Майкъл Тран.

Въпреки това основната инфлация е достигнала най-високото си ниво от над две десетилетия, което вероятно ще насърчи централната банка да повиши лихвите до положителна територия през септември, ако не и по-рано, смята Тран.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още