IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Активността на производителите в Швейцария записа лек спад

Индексът на мениджърите по поръчките е останал на положителна територия, но инерцията му се забавя, смята икономист

14:24 | 02.08.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в производството в Швейцария е записал лек спад в размер на 1,1 пункта през юли, но се е задържал на положителна територия въпреки опасенията от поскъпващите енергоносители и забавянето на експортните пазари, пише Ройтерс.

PMI индексът в производството е спаднал от 59,1 пункта през юни до 58 пункта през юли, сочат данните на швейцарската асоциация на мениджърите по поръчките procure.ch и на Credit Suisse.

Резултат над 50 пункта сигнализира за разширяване, а под - за свиване на сектора.

"За разлика от ситуацията в еврозоната швейцарската индустрия е далеч от икономически спад. Въпреки това инерцията продължава да се забавя", каза икономистът Франциска Фишър от Credit Suisse. "Секторът на услугите също започва да губи инерция", добави Фишър.

Според данните PMI индексът за сектора на услугите е спаднал до 55,2 пункта през юли, докато месец по-рано се е равнявал на 59 пункта.

Въпреки това пазарът на труда остава силен, посочват още от Credit Suisse. Макар че фирмите в сферата на промишлеността наемат по-малко персонал, около една четвърт продължават да го правят и само 6% съкращават служители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още