IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският износ записа трети пореден месечен ръст, достигайки рекордно ниво

Нарасналите опасения около газовите доставки и покачилите се цени прекъснаха шестмесечната серия от повишения в сектора на услугите в страната

17:39 | 03.08.22 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Imke Lass/Bloomberg</em></p>

Снимка: Imke Lass/Bloomberg

Стойността на германския износ се е увеличила с 4,5% през юни на месечна база, достигайки рекордно равнище, въпреки че икономистите предупреждават, че увеличението вероятно се дължи на инфлацията, пише Ройтерс.

Износът на страната е записал трето поредно месечно увеличение, с което е надминало прогнозите за 1% ръст. Най-голямата европейска икономика е отчела търговски излишък в размер на 6,4 млрд. евро през юни, което е значително над консенсусните прогнози за резултат от 2,7 млрд. евро.

Предварителните данни, публикувани миналия месец, предполагаха, че Германия ще запише първия си търговски дефицит от над 30 години насам, но данните за май за дефицит от 1 млрд. евро бяха ревизирани в сряда до излишък от 0,8 млрд. евро.

"Данните не трябва да се вземат за изцяло верни", каза Томас Гицел от VP Bank, според когото покачване на цените може да увеличи номиналния обем на износа, без да е имало ръст в доставените стоки. "Ако е изгладен спрямо цените, вероятно ще остане малко от ръста на износа", коментира Гицел.

Германската икономика стагнира през второто тримесечие, като според Асоциацията на германските индустриални и търговски камари (DIHK) страната е изправена пред трудно второ полугодие на 2022 г.

Отделно проучване показа в сряда, че шестмесечната серия от повишения за сектора на услугите е била прекъсната през юли, когато нарасналите цени и опасенията около газовите доставки са поставили на спирачка следпандемичното възстановяване.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в услугите на S&P Global е намалял до 49,7 пункта през юли от 52,4 пункта месец по-рано. Това е малко над първоначално обявения резултат от 49,2 пункта.

"Очакванията на доставчиците на услуги са станали негативни за пръв път от над две години насам", обясни Фил Смит, икономически асоцииран директор в S&P Global.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 година
Е нормално винаги може да се иска и повече , но важното е ,че може и без газ и то руска :) А скоро и без петрол и то руски. Дай боже след 10 години изцяло без газ/петрол има достатъчно добри алтернативи :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
ing5rov
преди 1 година
"Данните не трябва да се вземат за изцяло верни", каза Томас Гицел от VP Bank, според когото покачване на цените може да увеличи номиналния обем на износа, без да е имало ръст в доставените стоки. "Ако е изгладен спрямо цените, вероятно ще остане малко от ръста на износа"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Kво става, копейници? :))) пакли ви лъснаха лъжите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
Криза , дрогаре антиваксъре , криза ... Гладни бунтове , средновековие ... кой ще се пльосне първи на баламатума от дежурните амбразурчици ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още