IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Enel листва „зеления си бизнес“ в най-голямото IPO от началото на кризата

Най-голямото IPO в Европа от много време насам се планира да стане факт до края на годината

12:04 | 19.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Enel листва „зеления си бизнес“ в най-голямото IPO от началото на кризата

Италианската електрическа компания Enel обяви, че планира да организира първично публично предлагане (IPO) на поделението си за възобновяема енергия. Според оценки, цитирани от FT, стойността на компанията е около 13 млрд. евро.

Продажбата на до 49% от „зеления бизнес“ на Enel може да генерира около 4 млрд. евро, смятат пък анализатори, цитирани от Bloomberg, като оценките им се основават на прогнози за бъдещите печалби на компанията.

При всички случаи планираното IPO на Enel Green Power ще бъде най-голямото в Европа след изострянето на финансовата криза през лятото на 2008 г.

През следващите няколко седмици Enel ще избира посредниците, които да изготвят проспект, като той трябва да бъде готов до края на април.

Целта е IPO-то да бъде факт до края на годината, като се предвижда двойно листване в Италия и Испания, заявява изпълнителният директор на компанията Фулвио Конти.

В момента се водят разговори със стратегически инвеститори, включително държавни инвестиционни фондове от Северна Африка и Персийския залив, които да заявят дялове на IPO-то.

Enel Green Power има печалба преди лихви, данъци, обезценки и амортизация в размер на 1,2 млрд. евро за миналата година. При оценката от 13 млрд. евро компанията би имала малко по-ниски оценъчни коефициенти в сравнение с компаниите за вятърна енергия Iberdrola Renovables и EDP Renovaveis, които са оценени на около 13 пъти печалбата си преди данъци, такси, обезценки и амортизации (EBITDA).

Enel Green Power има проекти за енергия от възобновяеми източници в 14 държави в Европа, Северна и Южна Америка. Компанията присъства и в България, като оперира вятърни паркове до Камен бряг и Шабла. Ветрогенераторите са с обща инсталирана мощност 39 MW.

В четвъртък Enel съобщи, че планира още да продаде българската ТЕЦ „Енел Марица изток 3“, на която е мажоритарен собственик. Като причина беше посочено, че това е единственият актив на групата, който тя не е успяла да интегрира с други енергийни дейности, например дистрибуционната мрежа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:39 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още