IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Лондон се задава енергийно IPO за 2,5 млрд. долара

IPO-то на индийската Essar Energy ще е най-голямото на Лондонската борса за последните три години

19:29 | 08.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
В Лондон се задава енергийно IPO за 2,5 млрд. долара

Индийската енергийна компания Essar Energy се надява да привлече 2,5 млрд. долара чрез първично публично предлагане (IPO) на свои акции на Лондонската фондова борса. Нейното листване може да се превърне в най-голямото във Великобритания за последните три години, предаде Bloomberg.

С привлечените средства Essar Energy ще финансира покупката на три петролни рафинерии от Royal Dutch Shell, която е част от стратегията на индийската компания да разшири бизнеса си с петрол и енергийни суровини, както и за инвестиции в нови електроцентрали, находища и петролни рафинерии.

Essar Energy ще предложи на инвеститорите 20%-25% от своя капитал. Базираната в Мумбай енергийна група търси финансиране, с което да разшири производствените си мощности, за да отговори на растящото енергийно потребление в Индия, която е втората най-бързо развиваща се икономика на света, след Китай.

Essar Energy се надява да се възползва от възможностите за изгодни придобивания на активи в други страни, които световната финансова криза е създала през последните години.

Първичното публично предлагане на акции на Essar ще бъде най-голямото за Лондонската фондова борса от това на шотландската застрахователна компания Standard Life, която успя да привлече 4,5 млрд. долара през юли 2006 г. Мениджъри на емисията ще бъдат JPMorgan Cazenove и Deutsche Bank.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:48 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още