IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

AMD се оплака от мащабен срив на приходите

Продажбите на производителя на чипове се свиват с 10% на тримесечна база, вместо очаквания спад от 1%

17:48 | 12.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Продажбите на AMD се свиват. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Продажбите на AMD се свиват. Снимка: Ройтерс

Слабостта на PC индустрията удря с пълна сила производителя на чипове AMD. Вторият в бизнеса след Intel обяви за наскоро приключилото трето тримесечие драстично по-ниски продажби от очакваните, предаде Bloomberg.

Приходите са намалели спрямо предходното тримесечие с десет процента, обяви AMD след края на борсовата сесия в САЩ в четвъртък. Новата оценка съответства на приходи от само 1,27 млрд. долара. Анализаторите очакваха средно 1,38 млрд. долара. В следборсовата търговия акцията се срина с около девет на сто до 2,91 долара.

Търсенето във всички продуктови линии е намаляло, обясняват от компанията спада в приходите. Вина носели глобалните икономически сътресения. Досега AMD очакваше спад на приходите от само 1% спрямо предходното тримесечие, с отклонение от до 3% във всяка посока.

И за идния период AMD се настройва на вълна „слаб бизнес“. Заради складова наличност вследствие на слабото търсене са отписани около 100 млн. долара. Това щяло да подтисне печалбата за идното тримесечие. В същото време, благодарение на мерките за икономии, оперативните разходи са намалели спрямо предходното тримесечие със седем на сто. Пълните данни за тримесечието AMD ще изнесе на 18-и октомври.

Производителите на чипове се борят със забавящото се търсене, докато потребителите се прехвърлят на мобилни устройства, а икономическият ръст в Европа и дори в развиващите се пазари отслабва.

За Intel и AMD бързият марш на смартфоните и таблетите представлява опасност, защото в тях почти изключително се използват процесори, базирани върху чипове на ARM.

През последните няколко тримесечия AMD започна да отчита високи загуби. Това е било предизвикано и от производствени проблеми и отписването на дела в поддоставчика GlobalFoundries. През септември изненадващо главният финансов директор Томас Зайферт подаде оставка. Конкретните причини остават неясни. Раздялата няма никаква връзка с разногласия относно практиката на счетоводната и финансовата отчетност, пояснява компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Технологии виж още

Коментари

Финанси виж още