IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch: Samsung и Apple ще зaгубят пазарен дял при смартфоните през 2015 г.

Устройствата на гигантите постепенно ще бъдат измествани от по-евтините предложения от Китай и Индия

11:32 | 12.08.14 г. 1
Fitch: Samsung и Apple ще зaгубят пазарен дял при смартфоните през 2015 г.

Технологичните гиганти Samsung и Apple ще изгубят част от пазарния си дял при смартфоните през 2015 г., показва анализ на Fitch Ratings, цитиран от Economic Times.

Спадът до съответно 25% и 14% от текущите 31% и 15% ще се дължи до голяма степен на нарастващата конкуренция в развиващите се пазари, където по-евтините местни модели ще продължат да спечелят позиции за сметка на големите играчи.

Според Fitch доставките на Samsung и Apple ще стагнират до около 450-460 млн. през 2014 г., въпреки че световният пазар на смартфони ще се увеличи с около 20% до 1,2 млрд. долара.

Eкспертите изтъкнаха, че смартфоните заемат около две трети от световния пазар на мобилни телефони. "Ние вярваме, че растежът ще дойде предимно от развиващите се пазари. Индия и Китай заедно се очаква да съставляват над 60% от растежа на доставките на смартфони", посочиха те.

Местните производители на мобилни телефони, включително китайските Xiaomi, Lenovo, Huawei и индийският Micromax, са основните големи конкуренти на Apple и Samsung. По данни на IDC глобалното търсене на смартфони се е увеличило с 5% през второто тримесечие на 2014 до общо 295 млн. единици.

В Китай Xiaomi е повел с 15 млн. устройства и пазарен дял от 15%. Втори вече е Samsung с 12% и общо доставени за периода 13,2 млн. смартфони.

Fitch заявява, че рентабилността на развитите пазари при смартфоните "също ще продължи да намалява, като насищането на пазара и по-ниските пределни ползи от новите модели ще удължат подмяна на цикъла и ще забавят растежа". Очаква се също конкуренцията да се изостри, тъй като все повече производители ще бъдат в състояние да произвежда устройства, които надвишават повечето потребителски и технически изисквания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Технологии виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Според мен идва времето на Сони. Просто като гледам експерията на един приятел... зарежи Самсунг зарежи HTC. Apple са малко по-друга бира, но ако не изкарат нещо УАУ, и те ще почнат да губят фенове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още