IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook: Изчезването на страницата „Бойкотирайте BP” е техническа грешка

Според някои учени за нефтения разлив е било по-добре да не се прави нищо

15:23 | 30.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Facebook: Изчезването на страницата „Бойкотирайте BP” е техническа грешка

Социалната мрежа Facebook се замеси в нов скандал, след като в понеделник временно забрани интернет страницата, призоваваща потребителите да бойкотират продуктите на петролния гигант BP, докато не бъде изчистен нефтеният разлив в Мексиканския залив, причинен от авария на платформа на компанията през април.

Страницата е бил изтрита поради техническа грешка и вече е възстановена, каза говорител на Facebook във вторник, съобщава CNN.

Страницата „Бойкотирайте BP” има за цел да организира глобален бойкот на бензиностанциите на BP и всички продукти на компанията, в отговор на катастрофалния нефтен разлив в Мексиканския залив, докато нефтеното петно не бъде изчистено. Страницата призовава също за бойкот и на Castrol, Arco, Aral, Amoco, am/pm и Wild Bean Cafe, които са марки на BP.

Facebook групата има повече от 740 хил. привърженици.

„Профилът на „Бойкотирайте BP” е бил изтрит погрешка от нашите автоматичните системи“, се казва в изявление на Facebook. „След като установихме проблема, цялото съдържание на страницата е възстановено“.

„Не мисля, че това изобщо е някакво обяснение“, казва Грек Бек, адвокат на неправителствената организация Public Citizen. „Те не ни обясниха защо системата им е изтрила сайта и фактът, че подобно нещо може да се случи с толкова голяма общност – 700 хил. потребители“, посочва той.

Скандалът се разрази на 71-вия ден от началото на екологичната катастрофа в залива. Според BP почистването на петното вероятно ще продължи и през август.

Според анализ на британски учени, публикуван в понеделник, за околната среда всъщност може би би било по-добре с огромното нефтено петно да не се прави нищо, освен то да бъде ограничено в океана,

Морски биолози и експерти по околната среда изразяват опасения в доклад, цитиран от Ройтерс, че агресивните операции по почистването, при които нефтът се запалва и в океана се разливат разграждащи химикали, може да се окажат по-пагубни за природата от самия петрол.

Опитът от предишни разливи показва, че ограничаването на нефтеното петно в морето и изчакването, то да се разсее и изпари по естествен начин е по-добро решение в дългосрочен план. Това за съжаление при сегашните обстоятелства се оказва политически неприемливо, коментират експертите.

По данни на американското правителство всеки ден в океана се изливат 60 000 барела нефт (9,5 млн. литра) от кладенец, разположен на 1,6 км под повърхността.

От 60-те години на миналия век е имало около 20 големи нефтени разлива. Най-големият е резултат от Първата война в залива през 1991 г., когато в морето се изливат между 950 млн. и 1,8 млрд. литра петрол.

Друг голям разлив, в резултат на инцидент, подобен на експлозията на нефтената платформа Deepwater Horizon на BP през април, се е случил отново в Мексиканския залив през юни 1979 г. Тогава за девет месеца в залива се изливат 550 млн. литра нефт.

При инцидентът на Exxon Valdez край бреговете на Аляска през 1989 г. в океана се изливат 40 млн. литра нефт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:32 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още