IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Panasonic протяга ръка към окончателно придобиване на Sanyo

Желанието на Panasonic, която в момента държи 50% от Sanyo, е да засили позициите си в сектора на зелените технологии

10:09 | 29.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Panasonic протяга ръка към окончателно придобиване на Sanyo

Японската компания Panasonic планира да придобие изцяло технологичната компания Sanyo с цел засилване на позициите си в сектора на зелените технологии, съобщават източници на Ройтерс. Според тях цената на сделката може да достигне 10 млрд. долара.

Към момента Panasonic притежава 50% от капитала на Sanyo, които бяха придобити през декември за около 4 млрд. долара.

На база актуалната цена на акциите на Sanyo, Panasonic ще трябва да заплати около 8,2 млрд. долара за останалите 50% от капитала на компанията, но в подобни ситуации се изисква и значителна премия, която може да доведе до цена от около 10 млрд. долара, заявяват източниците на агенцията.

Заради необходимостта от толкова средства Panasonic обмисля увеличение на капитала, което да позволи набирането на до 500 млрд. йени (5,7 млрд. долара). Самата сделка по придобиването пък вероятно ще стане чрез предложение за изкупуване към акционерите, както и чрез предложение за замяна на акции от Sanyo за акции от капитала на Panasonic.

Очакванията са повече информация да има до края на настоящата седмица, тъй като източниците на Ройтерс нямат право да разпространяват данни за компанията.

„Този ход ще бъде положителен за дългосрочната стратегия на Panasonic, но инвеститорите се опасяват за това, колко нови акции ще бъдат емитирани. Ние очаквахме подобна сделка, но мислехме, че тя ще бъде под формата на предлагане на замяна на акции“, коментира Мичушиге Акино от Investment Management.

След разпространяването на информацията акциите на Panasonic потъват с 9 на сто до 1 062 йени за брой, докато книжата на Sanyo се изстреляха с 26 на сто до 149 йени за брой.

Освен окончателното придобиване на Sanyo, в плановете за преструктуриране на Panasonic попада и изкупуване на акциите на Panasonic Electric Works. Всичко това е част от стратегията за насочване към зелените технологии и по-силни позиции в конкурентната борба със Samsung и LG.

Предимството на Sanyo е в това, че компанията е най-големият производител на презареждаши се батерии в света и основен производител на соларни панели. Panasonic Electric Works, 51% от капитала на която в момента е собственост на Panasonic, произвежда осветителни тела и материали за строителство. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още