IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият ръководител на HP ще наследи по-бавен растеж на бизнеса

Засилената конкуренция между висши служители на HP за свободния ръководен пост може да затрудни текущите дейности на компанията

10:33 | 09.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Новият ръководител на HP ще наследи по-бавен растеж на бизнеса

Временният главен изпълнителен директор на Hewlett-Packard (HP) Кати Лесяк ще наследи по-бавен растеж на бизнеса на най-големия производител на компютри в света, след като нейният предшественик Марк Хърд подаде оставка в края на миналата седмица заради обвинение в сексуален тормоз.

Лесяк ще заеме временно поста на главен изпълнителен директор, докато не бъде назначен нов такъв от Управителния съвет на компанията, пише Bloomberg. Пред репортери тя заяви, че ще се стреми да сведе до минимум трусовете, които Hewlett-Packard ще понесе от смятана на ръководството.

Марк Хърд подаде оставка, след като разследване показа, че е харчил нерегламентирано средства на HP заради връзката си с Джоди Фишър, която е бивш доставчик на компанията. Акциите на HP поевтиняха с повече от 9% на Нюйоркската фондова борса в петък след излизането на новината.

Търсенето на нов главен изпълнителен директор на компанията обаче може да затрудни протичането на текущите й дейности заради засилената конкуренция, която се очаква между някои висши служители на HP за свободния пост. Най-много изпъкват имената на изпълнителните вицепрезиденти Тод Брадли, Дейв Донатели, Ан Ливърмор и Виомеш Джоши, които ще се борят за главното място.

Няколко външни лица също ще кандидатстват за поста главен изпълнителен директор, според пазарни анализатори. Сред тях се нареждат Стив Милс, който е управлявал софтуерното подразделение на IBM, и Рей Лейн, който е бивш изпълнителен директор на Oracle.

Ръководството на HP прогнозира приходи от 32,5 до 32,7 млрд. долара през текущото тримесечие, което е с 6% повече на годишна база. Темпът на ръст обаче е по-слаб в сравнение с предишните тримесечия, като според анализатори с избора на главен изпълнителен директор компанията ще сигнализира каква ще бъде посоката й на развитие занапред.

Акциите на Hewlett-Packard поскъпват с 1,8% по време на днешната електронна търговия на фондовата борса в Ню Йорк до 42,59 долара и са поевтинели с близо 19% от началото на тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още