IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Cisco готви придобиване на Skype за $5 млрд.?

Компанията, купена през 2005 от eBay за $2,6 млрд., днес, преди IPO-то си, се оценява на почти двойно повече

09:07 | 31.08.10 г.
Cisco готви придобиване на Skype за $5 млрд.?

Компанията Cisco, един от лидерите на телекомуникационната индустрия, е направила предложение за покупката на интернет телефонията Skype, съобщава главният редактор на техноблога TechCrunch Майкъл Арингтън, позовавайки се на анонимен източник.

Според информация на Арингтън от Cisco са готови да платят за Skype 5 млрд. долара. В същото време в интернет компанията тече подготовка за предстоящо IPO. За подаването на документите от Skype в Комисията по ценни книжа и акции в САЩ стана ясно в началото на август.

Ситуацията е доста интересна с оглед напредналата подготовка на Skype за първично публично предлагане и намеренията на компанията да набере до 100 млн. долара от пазара, което е нищожно с оглед слуховете за офертата на Cisco.

По думите на Арингтон Skype действително се оценява на около 5 млрд. долара – така предложението от страна на Cisco се явява съвсем адекватно и реално.

През септември 2009г. предишният собственик на Skype - интернет аукционът eBay - продаде 70% от акциите на компанията на частни инвеститори, оставяйки за себе си пакет от 30%. Тогава цялата компания бе оценена на 2,75 млрд. долара. Ebay купиха Skype през 2005г. за 2,6 млрд. долара.

Skype е най-големият доставчик на интернет услугата за телефонни обаждания през IP-адреси в света. Програмата се ползва от повече от 500 милиона души в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:16 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още