IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IBM с 12,5% скок в печалбата, но и по-малко договори за доставка на услуги

Ръководството на компанията повишава очакванията си за цялата финансова година

11:12 | 19.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
IBM с 12,5% скок в печалбата, но и по-малко договори за доставка на услуги

Новината, че технологичната компания IBM е успяла да спечели по-малко договори за доставка на услуги през третото тримесечие, понижи с 3,3% цената на акциите й, въпреки че печалбата й за третото тримесечие скочи повече от очакваното, а ръководството повдигна целевите си финансови резултати за цялата година.

Намаляването на договорите за извършване на услуги и аутсорсинг смъкна цената на акциите на IBM от рекордните 143,04 долара, които тя отбеляза в редовната сесия на Нюйоркската фондова борса, защото сключените договори са ключов показател за бъдещите й приходи.

Много анализатори обаче намират International Business Machines за солидна инвестиция в дългосрочен план.

„Те са като от осемцилиндров двигател. Дори и един от цилиндрите да е слаб, другите продължават да работят с пълна сила. Освен това те ще имат силно четвърто тримесечие", посочват от инвестиционната компания Collins Stewart.

Нетната печалба на IBM се повишава с 12,5% до 3,6 млрд. долара, или 2,82 долара на акция, през третото тримесечие, от 3,2 млрд. долара, или 2,40 долара на акция, преди година. Участвалите в проучване на Thomson Reuters анализатори прогнозираха печалба на акция от 2,75 долара.

Ръководството на IBM повишава очакванията си за цялата финансова година до поне 11,40 долара нетна печалба на акция спрямо досегашните 11,25 долара.

Стойността на подписаните от IBM договори за услуги намалява със 7% до 11 млрд. долара през третото тримесечие. Договорите за аутсорсинг намаляват с 15% до 6 млрд. долара.

Малко след края на тримесечието обаче IBM съобщи, че е спечелила голяма поръчка за доставянето на услуги на финансовата група ABN AMRO.

През изминалото тримесечие най-силно се представя подразделението на IBM за хардуер, въпреки че през последното десетилетие компанията се опитва да измести фокуса си върху софтуера и сферата на услугите.

IBM купи PwC Consulting от PricewaterhouseCoopers през 2002 година и продаде своя бизнес с персонални компютри на Lenovo през 2005 г.

IBM очаква да удвои годишната си печалба до 2015 г. до най-малко 20 долара на акция и планира да вложи около 20 млрд. долара за придобивания през същия период.

Компанията е извършила 11 придобивания от началото на тази година, в които са инвестирани 3 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още