IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ пусна онлайн игра, симулираща дейността й

В играта всеки може да определя лихвите и да наблюдава ужасните последици от погрешно взето решение

13:38 | 09.12.10 г. 2
ЕЦБ пусна онлайн игра, симулираща дейността й

Искате ли да си поиграете в ролята на централна банка? Европейската централна банка (ЕЦБ) вече дава такава възможност - на сайта на институцията са пуснати две онлайн игри, в които всеки може да определя лихвите и да наблюдава ужасните последици от погрешно взето решение, пише вестник Handelsblatt.

Играта е създадена за ученици и студенти и е насочена "предимно към млади хора на възраст между 18 и 25 години", обясняват от банката.

Симулацията дава възможност един срещу друг да играят отбори от множество училища. За период от осем години отборите трябва всяко тримесечие да вземат решение за определяне на лихвите и да наблюдават как решението повлиява на инфлацията и икономиката.

Реалната ситуация не може да се възпроизведе изцяло, тъй като компютърът сам избира изходния вариант. Ако обаче се започне с донякъде реалистични условия като лихва от 1,25% през първото тримесечие на 2011 г., то трябва да се действа бързо. При постепенно повишаване на лихвата с един процентен пункт за една година се стига до инфлация от 3,5%.

„Можеш и по-добре“, коментира виртуалният ръководител на играта, след като играчът за три последователни тримесечия е повишил лихвата с общо 1,5 процентни пункта до 3,75%. В резултат инфлацията все още е над 3%, а медиите недоволстват, че „високата инфлация изяжда доходите на работниците“.

В определен момент обаче играта трябва да оправдае сегашната политика на ниски лихви на ЕЦБ и в средата на 2013 г. при лихва от 4,25% се спуква балон в сектора на недвижимите имоти. Цените на жилищата се сриват, а икономическият растеж се забавя. В този ситуация изчакването се наказва - наистина инфлацията намалява, но бавният растеж се превръща в рецесия.

В крайна сметка като поука от играта се извежда, че е трудно да си централна банка. В период, когато политиците прехвърлят на ЕЦБ отговорността за спасяването на еврото и в същото време се вихри остър спор за купуването на държавни облигации, подобно заключение не може да навреди, отбелязва изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:38 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Dafur
преди 1 година
Изглежда страхотно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
no-credit
преди 13 години
Ами да - трудно е да си централна банка. И още по-трудно ще става с новите изисквания за следене на СИСТЕМНИЯ риск. Т.е. след признанието, че пазара не може сам да се регулира и оставен сам на себе си е склонен към балони и спуквания. Поради което централната банка ще се нагърби и с функцията на централен планов комитет следящ много по-отблизо за надуване на балони... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още