IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Motorola официално се разделя на две компании

Едното ново дружество ще бъде насочено към производството на потребителски продукти, а другото – към по-мащабни технологични решения

11:13 | 04.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Motorola официално се разделя на две компании

Разделянето на Motorola в две отделни компании ще бъде окончателно финализирано днес. Така ще се сложи край на продължилия няколко години процес по обособяването на отделни бизнес звена, съобщава АР.

Motorola стартира своя бизнес през 30-те години на миналия век с продажбата на радиоуредби за автомобили, след което през 40-те навлиза в производството на телевизори, а през 80-те – и в производството на мобилни телефони. Така компанията става прекалено голяма, а продуктовият портфейл – твърде разнообразен.

Това довежда до желание за разделяне на сложната структура в две фокусирани компании с оглед по-добра оценка от страна на инвеститорите.

След разделянето на Motorola ще се появят две компании – Motorola Mobility и Motorola Solutions. Първата ще се занимава с потребителски стоки като мобилни телефони, радиоапарати и други подобни, а втората ще бъде фокусирана върху бизнес клиентите и по-мащабните технологични решения.

От днес двете компании ще започнат да се търгуват на борсата в Ню Йорк. Всички акционери в Motorola към 21 декември ще получат по една акция от капитала на Motorola Mobility за всеки седем от Motorola. Освен това книжата на Motorola ще бъдат конвертирани в акции на Motorola Solutions в съотношение 1:7, се казва в информацията.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:12 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още